Kroatien – Zagreb & Samobor

Reklam för Croatiafulloflife

I december så åkte jag och syster till Kroatien närmare bestämt Zagreb och Samobor i fyra dagar.

Vi åkte från Köpenhamn som är väldigt smidigt, tar ca 1,30 med tåg från Helsingborg Och sen flyget från Köpenhamn till Zagreb flygplats (Franjo Tuđmans flygplats) tog det knappt en timme. Så smidigt och som sagt en väldigt kort resa.

Vi hade en chaufför som väntade på oss utanför flygplatsen som tog oss till vårt hotell ca 30 min bilfärd. Vi checkade in på ett superfint fem-stjärnigt hotell som heter Esplanade Zagreb Hotel. I början av 1900-talet passerade den fashionabla Orientexpressen Zagreb på sträckan Paris–Istanbul precis utanför. Zagreb hade då inget hotell som levde upp till de högt ställda krav som societeten som färdades med. Så hotellet byggdes och stod klart 1925 som en tillflyktsort för passagerare från det berömda tåget och är en arkitektonisk pärla. Hotellets sagolika exteriör och graciösa gästboende gör det sedan länge till Zagrebs mest prestigefyllda hotell. Det ligger dessutom på promenadvänligt avstånd till alla viktiga attraktioner. 

Hotellet har två restauranger och en trevlig och mysig bar. Både mat och dryck var så outstanding, så jag kan inte klaga på något.

 

Vi hade ett väldigt späckat schema och ville hinna med att uppleva så mycket av Zagreb som möjligt. Vi checkade snabbt in och botaniserade oss i våra rum och sedan var det dags för afternoon tea innan vi skulle bege oss ut på en historisk stadstur med vår guide. Vi åkte i rätt tid då det var julmarknad i Zagreb – Advent in Zagreb vi möttes av marknader, en stor skridskobana, olika sorters matstånd, musikunderhållning  och en fantastiskt julbelysning. Detta var en av de mysigaste och coolaste julmarknader jag har upplevt.
Julmarknaden har blivit utsedd de senaste åren till en av de bästa julmarknader i Europa. Varje år så har man även ett nytt tema.

Vi besökte en hel del affärer bla en butik som sålde kravatt. Det var så att de kroatiska militärerna krigade i kravatt – en färggrann sidensjal som var föregångare till dagens smala slips. Halsduken användes i den traditionella kroatiska mansdräkten och dessutom var den praktisk och värmande i kyla och blåst. När fransmännen vände tillbaka hem förde de med sig den kroatiska vanan att använda halsduk. Halsduken kallades ”la cravate” och blev så småningom en modedetalj för de välbeställda

Zagrebs Bergbana – Banan är 66 m lång vilket gör den till en av de kortaste i världen.<

Vi har ätit oss igenom Zagreb mathistoria kändes det som, bla mycket av husmanskosten

Štrukli en brödinbakad färskost, väldigt mäktigt men god.
Kremšnita som oxå är en känd efterrätt eller bakelse som alla äter. Det är en krämig vaniljkaka med frasig smördeg och toppad med florsocker. En väldigt stor och mäktig bakelse men god.
Vi testade Zagrebs Kremšnita och Samobor Kremšnita och måste säga att sistnämnda vinner, och Samobor är väldigt känd för deras variant.

Dag två så gick vi en 6 timmars Food Tour.  Japp, precis som det låter så åt vi och drack oss igenom hela turen. Vi hade en super trevlig guide Karmela som guidade oss. Vi besökte en del ”Kända” fik som är väldigt populära, ostbutiker, restauranger. Ja you name it. Har ni möjligheten så boka en sådan tur för du lär dig stadens historia och även matens historia. Vi besökte även fiskmarknaden, kött/grönsaksmarknaden. Ja vi hann se en hel del under denna tur. Guiden var super duktigt och kunde verkligen sin historia.

Štrukli

Vi besökte den väldigt coola Gric-tunneln som är 350 m lång gångtunnel sammanbinder gatorna Mesnička och Radićeva i stadens centrala del och går under Gradec, även kallat Grič, som utgör en del av Övre staden och Zagrebs historiska stadskärna. Tunneln som är ofta utrustad för olika evenemang och den här julen 2023 var den värd för Polar Dream, som gav oss besökare chansen att ”uppleva” norrskenet.

                                        

En sak som även fascinerade mig är när skymningen kommer så är det 1-2 män som går runt för att tända den övre stadsdelens 247 gaslampor. Helt otroligt alltså.

Kamenita vrata – Stenporten är idag en av Gamla stans symboler, ett landmärke, turistattraktion och helgedom. 173 1utbröt en brand i Gradec. Stenporten och närliggande byggnader skadades svårt. En målning föreställande Jungfru Maria och Jesusbarnet (senare kallad ”Vår Fru av Stenporten”) som tidigare hängde ovanför ingången till porten klarade sig dock mirakulöst utan skador. Ägarinnan till tavlan skänkte denna till stadsportens passage där ett mindre kapell bestående av målningen och ett altare uppfördes. varje dag stannar människor dygnet runt för att tända ett ljus, lägga blommor och be inför jungfru Marias ikon. Valvets väggar är täckta av plaketter som ärar Moder Maria. Så fint.

I Samobor spenderade vi sista dagen och natten. Det är en charmig stad som ligger ca 45 min bilresa från Zagreb. Samobor är en större stad i Kroatien med 36 206 invånare. Och ligger i norra Kroatien, väster om huvudstaden. Vi checkade in på ett super sött litet hotell som heter Cantilly Garden Restaurant Hotell  Hotellet är en gammal villa från 1918 som var byggd till en vinproduvcerande familj som har gått i arv och som har tillhört Samobors historiska arv. Villan genomgick en renovering dock har den bevarat sin ursprungliga charm och har uppgraderats till modern standard och teknik. Hotellet öppnades faktiskt upp i slutet av sommaren 2023. Det charmiga med detta hotell är att den bara har två rum. Och rumen heter Stanko och Juliana. Namnen kommer från en sorgsen kärleksaga som skedde just i Samobor. Det får ni gärna googla om.

Vi blev upphämtade av vår nästa guide Karmela. Vi besökte två stycken vingårdar ute på landet. Första vingården var Jagunić som Dominik Jagunić äger. Vingården är känd för sitt mousserande vin. Vingården har funnits i fem generationer dessutom. Där njöt vi av utsikten, hade en fantastik vinprovning med tillbehör till. Dagen till ära hade Dominiks mormor även bakat familjens bröd som var väldig gott. Vi passade på att handla hem några flaskor från hans butik. Det var nämligen svårt att motstå då de var så otroligt goda. Jag kommer definitivt göra en ny beställning från hans vingård inom en snar framtid

 

Nästa vingård blev Robert Braje’s Winery and Vineyards som ligger i naturen bland Plešivice-kullarna De har även vunnit priser för sitt exceptionellt högkvalitativa viner. Vi blev bortskämda med god mat och vinprovning. Ochså ett väldigt trevligt ställe att besöka.

Vinägaren i egen hög person

Alltså dog sötdöden när vi träffade vingårdens hund. Den hade ett coolt vinnamn (kommer inte ihåg nu)

Tio minuters bilresa från huvudtorget i Samobor, alldeles i slutet av en bäck som heter Rude, omgiven av kraftigt skogklädda toppar i norr och lummiga ängar i söder, ligger Nikl’s Bakery ett familjekonditori/bageri. Där har familjen Nikl tillverkat konditorivaror sedan 1978. Familjen har producerat de finaste bakverken i området i över tre decennier. De är kända för sin Greblica.

Greblica var en gång associerat med fattiga gruvarbetare. Beredningen av denna ”tunna kaka” är kopplad till historien om gruvdrift i Rude eftersom det var en vanlig måltid för gruvarbetare, och med tiden växte den till en salt kaka uppkallad efter en traditionell träverktygsrake. Den mest kända beredningen är den med ost och valnötter och ost och gröna, som spenat, chard eller nässlor. Där fick en chans att se hur man bakade en sådan i deras bageri.

Sen åkte vi in till Samobor igen och gick en liten runda på deras Julmarknad. Och vidare in till ett Café/bageri. DÄr även där fick gå in och se hur man gjorde kakan Kremšnita. Det bjöds på kaffe och bakelsen samt ett glas av deras kända ”medicin”  ett sött kryddat vin som var läkemedel avsett att lindra matsmältningsbesvär och lindra feber. Det heter Samobor Bermet. Riktigt gott, och vi fick även med oss en flaska hem.

Vi avslutade kvällen med middag med vår guide på vårt hotell. Som sagt väldigt mysigt hotell, och personalen var jätte trevliga och även kocken som kom ut och presenterade sig. Det blev som sagt en tidig kväll, var så slut och mätta men otroligt tacksamma och glada.

   

Wow vilken resa, vill bara ditt igen. Man önskade att man kunna skriva ner precis allt, alla filmer alla bilder och dela med mig 100% av min upplevelse. Men ni vår nöja er med detta och jag hoppas detta skapar ett intresse för er att besöka dessa platser.


 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top