Blir det en jul på annat håll?

Ni som följer mig vet att jag älskar att trycka in familjen i bilen och, när tillfälle ges, bege mig raka vägen ner i Europa. Sol och värme är balsam för kroppen och emellanåt känner jag inte riktigt att Sverige, med sina årstider, är gjort för mig. Men samtidigt älskar jag ju charmen med den första vårdagen. Eller när mörkret börjar lägga sig i slutet av Oktober och man kurar ihop sig, framför en öppen eld, i soffan och myser. Så ja, jag måste nog inse att jag, som de flesta svenskarna, ändå gillar skiftningarna under året.

Att ”upptäcka” sitt eget hemland är dock något som vår familj, generellt, varit väldigt dåliga på. Som alla andra så har man bra koll på sitt närområde och självklart har man bockat av såväl Göteborg som Stockholm. När jag var lite blev det även några vintrar i Åre. Men mer då? Man skäms ju nästan när man inser att man egentligen bara kommit över mittlinjen på vårt avlånga land. Eller aldrig satt sin fot på Gotland eller upplevt Sveriges högsta punkt (Kebnekaise) mer än från ett vykort. Det duger liksom inte längre…

Tänk att få uppleva Sverige från en husbil och kunna stanna precis var som helst. Att ha hela familjen tätt intill sig, försöka laga mat, slåss om utrymmet och vem som ska få duscha just den dagen. Det var ungefär vad jag fick höra från M när jag förslog att vi skulle kika på att ge oss ut på en tripp inom landets gränser. Men har var faktiskt inte helt oäven och verkar kunna sträcka sig till att ta bilen men när det gäller själva boendet så vill han (som han uttryckte det) ”ha fast mark under fötterna”. Sagt och gjort så har jag börjat googla runt en del efter möjligheter att hyra en stuga någonstans. Insåg rätt fort att om man skall leta på Blocket så lär det ta flera veckor men har nu kommit över en grymt spännande sida – Stugknuten

Tänk att få fira in det nya året i den svenska fjällen?
Foto: Stugknuten.com

Jag kan liksom inte slita mig och det som initialt handlade om en ev stuga ut mot havet, eller i skogen, har nu plötsligt bytts ut mot tanke på att ev kunna fira in det nya året som i en julfilm dvs i den svenska fjällen. Och troligtvis är jag inte klar ännu för här finns verkligen något för alla smaker och i alla vädersträck. Fjällyx i Funäs eller charmig etagevåning i Visby. Lilla paradiset i Stockholms skärgård eller, varför inte, ett mysigt sommarhus på Österlen?

Till skillnad mot Blocket har man dessutom trygga betalningsmetoder vilket känns extra bra i tider där man emellanåt läser om folk som, efter ett antal timmar, kommer fram till sitt boende för att inse att det är dubbelbokat, inte alls ser ut som på bilderna, eller, gud förbjude, inte finns överhuvudtaget. Stugknuten har nämligen bla så kallad S-märkning vilket innebär att hyresvärden inte får betalt förren du checkar ut. Med andra ord en trygghet utöver det vanliga – me like!

Nä, nu ska jag botanisera vidare från soffan, drömma mig bort till ”min magiska stuga” och hoppas att det inte skall dröja allt för länge innan jag sitter där i skidbacken eller med fötterna dinglandes från en badbrygga i skärgården.

Hur går dina/era planer inför kommande semestrar? Blir det utlandet eller Sverige?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top