Livets Goda Mat, Vin och Recept Öppna inlägg

Tryffel och svamprisotto

Ni som följer mig vet ju om att jag är en tryffel-lover! Och risotto, vem älskar inte det liksom? Så här har ni ett recept på en av mina favoriter.

Tryffel och svamprisotto
4 personer 9sp p/p

  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 9 dl svampbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 2 tsk olivolja
  • 1 tsk tryffel (antingen i riset eller ringla över din portion)
  • 3 dl carnaroli- eller arborioris
  • 2 dl matlagningsvin
  • 200 g champinjoner
  • 1 tsk smör
  • 1 dl riven parmesanost
  • salt och nymalen svartpeppar
  • ruccola till servering
Skala och finhacka löken och vitlöken. Koka upp buljongen som ska hållas varm.
Fräs lök och vitlök i olivoljan i en  kastrull utan att det får färg.
Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.
Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget (för 4 port) efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta.  Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd.
Skiva svampen. Stek den i smöret och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset. Tillsätt den rivna parmesansosten. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Späd ev. med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.
Servera risotton direkt på varma tallrikar med lite ruccola på toppen.

You Might Also Like

No Comments

    Kommentera

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    %d bloggare gillar detta: