Igår så bjöd vi hem ett par vänner till middag, det är paret som jag ska fotografera när de ska gifta sig. Jag gjorde en tre rätters. Till förätt blev det Kräftsoppa, huvudrätt blev det Michaelas kyckling och efterätt Cheescake pannacotta. Recepten är tagna från 56kilo. det blev tyvärr inga bilder på maten förutom efterrätten hade så trevligt så jag glömde helt och hållet bort att fotografera 😆
Det blev sen t igår och och lillebror var med och hade himla skoj att få stå i centrum;) Så idag så vaknade vi runt 11 och jag fick tom väcka lilleman för han sussade fortfarande:-)
Idag ska vi ner till stan en sväng, Det är 3 dagars festival i stan, så vi får åka ner och kolla in läget.
Kräftsoppa:
400 g Kavli kräftost
2 dl creme fraiche 15% (tycker den blir för mastig med fet fraiche!)
1 burk kräftstjärtar
2 stora morötter
2 msk vetemjöl (alt 100 g naturell mjukost om man inte vill reda med mjöl)
3 msk skaldjursfond alt 2 fiskbuljongtärningar
1 liter vatten
1 knippe dill
Grovriv morötterna och låt dem fräsa i smör och mjöl i stor kastrull.
Späd med vatten, fond/buljong och cayennepeppar efter smak (det ska vara lite sting i den!) och låt koka upp en stund på medelvärme.
Lägg sedan i mjukost och fraiche och låt småputtra ännu en stund, här brukar jag köra med stavmixern i soppan för jag vill ha den relativt slät.
Stäng av plattan och lägg i hackad dill och grovhackade kräftstjärtar
Michaelas kyckling:
600 g grillat kycklingkött (1½ kyckling)
2 dl creme fraiche 34%
3 dl vispgrädde
1 dl chilisås alternativt gör chilisåsen själv för att komma ner i kolhydrater (och energi).
Chilisås: 1 dl passerade tomater, knappt ½ tsk salt, lite svartpeppar och några droppar starkt chilisås typ Tabasco.
2 msk dijonsenap
1½ tsk Santa Maria dragon
1½ tsk Santa Maria italiensk salladskrydda
1½ tsk Santa Maria franska örter
0,5-1 tsk salt
1 vitlök solo (pressad)
1 påse gratängost (150 g)
Gör först såsen dvs blanda fraiche, grädde och kryddor och ställ kallt i några timmar innan.
Fördela kycklingen i en form och häll sås över + riven ost
In i 200 g i ca 20 minuter!
Cheesecakepannacotta med limemarinerade jordgubbar
1 1/2 gelantin blad
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
Sötningsmedel motsvarande 1/2 dl socker. Jag hade 1 tsk hermesetas flytande
200 Philadelphiaost
3 dl mandelmjöl
3 msk smör
1 liter jordgubbar
1 lime
Sockerersättning alt honung/agavesirap motsvarande ca 2 msk sötma.
Lägg gelantinbladen i blöt.
Blanda mandelmjöl med smält smör och lite sockerersättning efter smak. Tyck ut i en ganska liten springform (20 cm diameter) och grädda i 10 minuter i ca 190 grader.
Dela vaniljstången och skrapa ut fröna, lägg stången + fröna tillsammans med grädden i en kastrull.
Koka upp under omrörning. Ta bort från plattan och lägg i sockerersättning och de utkramade gelantinbladen och rör ihop
Tillsätt Philadelphiaosten och vispa slät. Häll över den svalnade mandelbotten och låt stelna i kylskåp ca 3-4 timmar
Blanda skivade jordgubbar med rivet skal och saften av 1 lime + sötma och låt marinera i kyslkåp och servera till cheesecaken!