Parmesanbakad ryggbiff med jordärtskocksgratäng.
11 sp på en portin (utan sås) gratängen blev till 6 personer)

    • 5 st mjölig potatis
    • 300 g jordärtskockor
    •  salt & peppar
    • 2 dl milda mat 15 %
    • 2 dl mjölk 1,5%
    • 3 st vitlöksklyftor
    • 1 kruka basilika
    •  1 st gul lök
    • 1 msk olja
    • 1 dl ströbröd
    • 1 dl parmesan finriven
    • 2 st äggulor
    • 4 skivor ryggbiff
    •  Sallad
    •  Rädisor
    • haricots verts

Sätt ugnen på 200°C. Skala och skiva potatis och jordärtskockor. Finhacka 2 st vitlök.
Koka upp grädde och mjölk med de skivade rotfrukterna och vitlöken. Krydda med salt och peppar. Häll upp i portionsformar och sätt in mitt i ugnen tills potatisen är mjuk, ca 30-40 minuter.

Plocka av baslikabladen och skär dem fint. Skala och hacka lök och 1 st vitlök fint. Fräs den i olivoljan.
Blanda basilika, lök, ströbröd, äggulor och parmesan till en smet. Krydda med salt och peppar.
Bryn biffarna i smöret, krydda med salt och peppar. Lägg dem i en ugnssäker form. Bred på basilika- och parmesansmeten. Låt köttet stå i rumstemperatur tills gratängen är klar. Sätt in köttet mitt i ugnen tills innertemperaturen är 58˚C, 10-15 minuter.

Parmesan- och basilikabakad ryggbiff med jordärtskocksgratäng