Thai Kyckling med rödcurry och purjolök

5 portioner (12 sp/p

  • 1 kilo kycklingfilé
  • Ris
  • Purjolök
  • 2 burkar Kokosmjölk, lätt
  • st Lime, saft
  • msk Currypasta, röd
  • st Hönsbuljongtärning
  • Dragon, ½ kruka
     

Krydda Kycklingfilen med salt,peppar,curry och valdri thai krydda. Stek så kycklingen får en fin yta sen ugnsbaka dem i ugnen på 200° i ca 20 min, innertemperaturen skall vara minst 65°. Koka riset. Skär purjolöken i 7 cm stora bitar. Lägg den i en traktörpanna, häll över kokosmjölken, limesaft, röd curry och buljongtärningen. Koka på låg värme ett par minuter. Lägg upp purjolöken på tallrikar, strö dragon ovanpå, Servera tillkycklingen  och riset.

Snart ett nytt kapitel

Dagen är snart kommen då barnen ska till dagis. Gud känns redan i magen att lämna mig i från mina tjejer. Då är det ju på riktigt att man lämnar ”bebisbubblan, mammaledigheten osv”. Jag vet att barnen kommer tycker det är super roligt, att träffa nya kompisar och leka med nya leksaker och göra något annat om dagarna. Och dom är redo, det är bara jag som oxå ska vara redo. Tur det finns inskolning. 

Sen vet vi inte om det blir det dagiset som vi hade tänkt oss från början, det finns ett till som vi ska titta på. Men det ena dagiset känner vi till och där har både mina och min systers barn gått på. Så det känns skönt att man har koll på personalen. Men vi har skickat in papperna så det återstår och se om vi får en plats, håll tummarna.

Tanken var ju att vara hemma till Augusti 2018 MEN jag har fått ett jobb som jag inte kunde tacka nej till. Både arbetstiden och arbetsuppgifterna passade mig perfekt. Då jag kan fortfarande kombinera att vara ”hemmafru” Så det blir två jobb nu 😉

Nä nu ska jag iväg och köpa julstrumpor, för på söndag kommer Nisse och Stina på besök, och då blir det säkert bus och kanske ngn adventspresent till barnen, vem vet. Har ju fortfarande en believer kvar som tror på Tomten och Nisse & Stina. Sen så har vi två till som ska introduceras till tomtevärlden,tandfensvärlden m.m 

Ha en skön Måndag på er.

 

En härlig dag i matens tecken

En av fördelarna med att bo där vi bor är det enorma utbudet av restauranger och matupplevelser. När man klarat av Helsingborg, Malmö, Lund osv så återstår faktiskt det mest internationella och spännande – Köpenhamn! Otroligt nog så har vi faktiskt bara ca 80 minuters resväg dit (båt och tåg) och gissa om där finns restauranger av hög klass. St Gertruds Kloster, Mielcke & Hurtigkarl, Geranium, Alchemist, Studio och Kadeau. Restauranger som alla klassas som några av Europas främsta.

Nu är dock Köpenhamn inte bara lyxkrogar utan i min värld så handlar det lika mycket om alla smårestauranger och ölhak. Det danska ”hygget” och den internationella känslan av att glida runt på ströget och alla dess sidogränder. I går tog vi därför tåget till Köpenhamn för att testa på en av de nyaste tillskotten på Köpenhamns matkarta – Tivoli Food Hall!

Tivoli i Köpenhamn ville kunna erbjuda något året runt, inte bara när man har öppet för åkattraktionerna. Den 17 november öppnade så nya Tivoli Food Hall med 15 olika restauranger. På 6000 kvadratmeter samsas 16 restauranger, café, designbutik och ett hotell. Jag säger bara WOW!

Vi ville givetvis testa så många av ställena som möjligt (utan att bli proppmätta) så vi beställde bara in småportioner som vi delade på. Tapas, burgare, kycklinghalvor, smörrebröd mm. Givetvis slank det ner ett och annat vinglas, öl (San Miguel och Mikkeller) och tom både fikon och vaniljsnaps. Har ni möjligheten att besöka det här mysiga matstället så gör det. Varför inte passa på att kombinera det med ett besök på Tivoli?

Givetvis blev det en runda på Ströget också där ett besök på The Dubliner är ett måste. Passade även på att besöka någon av stadens julmarknader.  Otroligt nog så hade vi bokat in ett besök på Nelly´s, i Helsingborg, när vi kom tillbaka. Halvvägs in i varmrätten insåg vi dock båda att vi tagit oss vatten över huvudet och begav oss hemåt efter en heldag i matens tecken… 

Thaiburgare

Om man älskar thai och kycklingfärs så är detta en perfect match!

  • 500g kycklingfärs
  • 1 påse santa maria asian spice paneng red curry
  • 1dl ströbröd
  • 1 st ägg
  • 4 st hamburgerbröd
  • 4 msk santa maria chili & garlic sauce sriracha
  • 250g vitkål
  • 0,5 st rödlök
  • 2 st morot
  • 1 msk färsk ingefära
  • 1 st lime
  • 3 msk majonäs
  • 1 msk kesella eller creme fraiche
  • 1 kruka färsk mynta
  • salt & peppar
  • Potatis
  • 3 vitlöksklyftor
  • Rosmarin

Kycklingburgare
Blanda kycklingfärs,panengkrydda,ströbröd och ägg. Forma till hamburgare och häll i olja och smör och stek på medeltemperatur tills kycklingen är genomstekt, ca 3-4 minuter på varje sida.

Myntacoleslaw
Strimla vitkål och rödlök. Riv morötter och ingefära. Blanda alltsamman. Tillsätt limesaft och rivet limeskal. Blanda ner majonäs och kesella eller creme fraishe och ha till sist hackad munta. Smaka av med salt och peppar. Låt sedan coleslaw stå en stund och gotta sig i kylen innan servering.

Lägg sedan coleslaw och kycklingburgare i hamburgarebröd och toppa med chilisås.

Jag hade överbliven kokt potatis hemma och ville ha ngt till burgaren. Så efter jag hade stekt kycklingburgaren så skivade jag potatisen och lät det stekas i skyn jag pressade i tre vitlöksklyftor och klippte ner lite rosmarin och lät det blandas.

Black Friday

Som någon skrev – I USA kör dom 50% på allt och i Sverige 15% på förra årets varor;) Och enligt en undersökning så är varorna dyrare idag, så man kan bli lite lurad!

Men jag såg att Ideal of Sweden hade 50% på alla deras produkter. Så jag klickade hem lite till mig och Saga. Så ett litet tips till er 🙂 

Under denna vecka så har jag nog aldrig fått så mycket sms och mail om ”Black Friday” massa olika erbjudande från höger till vänster. Världens köphysteri!
Men vissa erbjudande är riktigt bra. Bland annat så har Viktväktarna 50% på de första tre månaderna som ny kund. Jag är ju redan kund, men M hoppar på det igen. Vi måste komma på rätt bana! Så passa på nu och jag tycker att appen är riktigt bra, som jag skrev i ett annat inlägg så kombinerar jag V.V appen med Lifesum appen.

Jag tänkte passa på att åka till M jobb idag, jag måste försöka se om jag hittar ngt till barnen. Alla växer på bredd och längd, så jag behöver fylla på deras garderob, och då är det bra att det är Rea, eller hur haha 😉 

Har ni shoppat något?

Mobilhållare
Magnetring

   

Julen börjar smyga sig på

Julmat för mig handlar mycket om sill i alla de sorter. Därför var jag kanske inte så svårövertalad när M föreslog att vi skulle köra en enkel silltallrik. Tre sorters sill, lax, potatis, gräddfil och gräslök. Givetvis slängde jag även in lite rädisor som jag aldrig kan få nog av. Och självklart hade M inhandlat både julöl (Harveys Christmas Ale) och lite glögg så jag plockade fram pepparkakor och lite ädelost att inleda med. Så enkelt och ändå så gott!

Måste faktiskt lyfta fram just glöggen – Äppelglögg från Vinfabriken. Smakade självklart äpple och vi testade den både varm och kall (med en isbit i). För er som, precis som jag, tröttnat lite på de senaste årens rom/whiskeyspetsade glöggsorter så var denna verkligen ”back to basic”.

Vakna nätter och busfrön

Alltså denna dagen har gått i all världens fart, och helt plötslig så är det kväll.

Trots en mög natt så så har jag varit ovanligt pigg. Alltså dessa två mini hullisar vaknar ju på nätterna. Why liksom?! De får sin kvällsvälling vid 19 och somnar oftast strax efter det. Sen så vaknar dom, inatt så var det 12,03 och ngn tur vid 04. Skriker och är smått ledsna och nu när de är två som väcker varandra. Inatt så tog vi in båda i sängen samtidigt, som är egentligen alltid slutar med ännu mer tårar. Antingen så snor Eden hennes snutte eller så fotar Adele Eden. Vid 04 fick vi nog, in i deras sängar varsin flaska och sen godnatt! Och M valde soffan, då hans snarkningar tar kål på mig! Värst är  när han är förkyld. Så snälla, när upphör detta? Inte med M snarkningar då haha

Hade aldrig dessa bekymmer med mina äldre barn, de sov hela nätter sen de föddes. Jag fick väcka dom på morgnarna när det spände i brösten. Och ni vet sömnen, den är viktigt. Och det är ju bra att de sover dessa fulla nätter då ibland man behöver barnvakt över natten. Och snart så kommer jag och M åka på egen-semester DÅ måste dom sova hela nätter för barnvakternas skull.

Ni som har tvillingar, har ni en som är busig och en som är inte busig? Alltså jag har mött min överman, fröken Adele. Herregud det e så mycket bus i henne, och vad hon hittar på. När hon blir påkommen så ger hon mig  ”jag bry mig inte blicken som en 15 åring skulle ha gett mig” sen så himlar hon med ögonen och lägger benen på ryggen.

Ekologiskt ska det vara…Blomkålssoppa med rotfruktschips

Efter en skön dag ute i kylan så finns där vissa rätter som gör sig bättre än andra. Vad sägs om en rykande härlig höstsoppa? 🙂

Dessutom fuskade jag lite denna gången genom att köpa en färdig soppa som jag preppade med lite extra godsaker…

Ingredienser

  • 2 förp, Felix ekologiska Blomkål & Curry soppa (à 480 g)
  • 300 g Ekologiska sojabönor ”Fagioli di soia”
  • 1/2 msk finrivet citronskal
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • ca 50 g chips (gärna ICAs ekologiska rotfruktschips)
  • 1 ask smörgåskrasse
  • salt och peppar
  • olivolja

Gör så här

Värm soppan i en kastrull. Tillsätt bönor, citronskal och -juice. Smaka av med salt och peppar.
Häll upp soppan i fyra skålar. Toppa med rotfruktschips, klippt krasse och peppar. Ringla ev över lite olivolja. Servera gärna soppan med ett gott bröd.
 
Scroll to top