Äntligen Mello

Halloj på er!

Ikväll valkas det Melodifestival! Är ni melloälskare eller mellohatare? Jag älskar mello och det har givetvis varit en tradition att se det sen jag var liten. Förr om åren har vi passat på att festa loss i samband med den stora finalen. Något år gick vi ”all-in” med en stor maskerad och då vimlade det av Conchitas och Zelmelövare så det stod härliga till. Om det blir något liknande i år återstår att se?

Hur som så står alltså delfinal 1 för dörren och det ska bli spännande att se vad man vaskat fram för artister detta året. Personligen kan jag tycka att den svenska uttagningen har spårat lite de senaste åren. Etablerade artister blandas med kreti och pleti och mello har gått från att vara en musiktävling till att bli en kringresande cirkus. Givetvis förstår jag att det handlar om pengar i slutändan men saknar ändå lite av seriositeten i tävlingen. Men i slutändan tycker jag ändå att det, allt som oftast, är rätt låt som skickas till den stora finalen så då får väl lite trams på vägen vara ok.

Ett speciellt minne är ändå när en av deltävlingarna kom till Helsingborg. M fick biljetter via jobbet och visst var det en häftig känsla att sitta på första parkett, med god mat och dryck, när publikfavoriten (det året) Hasse Kvinnaböske drog av Guld och Gröna skogar för första gången. Gissa om taket på Helsingborgs Arena lyfte!!

I kväll kommer jag nog hålla en extra tumme för Benjamin Ingrosso som hade en riktigt bra låt redan förra året. Kamferdrops låt har ju redan varit i blåsväder då den ska ha legat ute på nätet i hela åtta år. Sen kan man ju fråga sig vad Edward Blom gör i mello men det svaret lär vi ju få under kvällen. Övriga artister, i kväll, är ju Kicki Danielsson, Sigrid Bernson, John Lundvik och Renaida. Har ni någon personlig favorit?

 

Februari

Februari det välkomnar vi med öppna armar, innebär att vi går mot ljuset.

Tog mina mått häromdagen då det har gått 4 veckor sen jag började med v.v och det visade -15cm totalt. Då händer det något iallafall 🙂 Igår hade jag ett riktigt sötsug, det var längesen jag kände det. Hade lätt kunnat kränga upp chipsen i skåpet och ett daim som ligger i kylen. Men nej, jag tog mitt kolsyrade citronvatten och två v.v chokladgodis, så en klapp på axeln.

Lämnade hemmet och barnen till maken i går, det var dags för mig att dra till ”nya jobbet” Var nog mer en omställning för mig än för barnen, lite märklig känsla, men lite skönt. Jag hoppas så att de kommer in på dagis till våren så de kan få lite miljöombyte och lite nya kompisar. Jag fick gjort en del igår och gäller att komma in i det, men det kommer gå bra och jäklig kul utmaning.

Nu sover tjejerna middag och jag ska passa på att röja undan här hemma, med dom två så dras allt möjligt fram.

Lite nytt till garderoben – åh längtar inte ni till våren?!

 

 

 

 

Krämig räkpasta med kronärtskockscrème

4 personer 6sp p/p

  • 4 port bönpasta 
  • 580 g handskalade räkor i lake
  • 1 zucchini
  • 1 msk olja
  • salt och peppar
  • 2 dl matlagningsgrädde 4%
  • 130 g kronärtskockscrème
  • 1 kruka körvel el torkad
  • 250 g körsbärstomater
  • 4 st salladslök
  • 1 st röd chilli
  • 1tsk cayennepeppar
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Skala räkorna. Skär zucchinin i tärningar. Stek dem i olivoljan, salta och peppra. Blanda ner grädde och kronärtskockscrème och koka upp.Hacka körveln och dela tomaterna. Vänd ner i såsen tillsammans med räkorna. Låt det bli varmt. Blanda pastan och såsen och servera.

Viktväktarna – inte ett projekt utan en livsstil

Den senaste tiden har jag fått allt mer frågor om varför jag valt just Viktväktarna och vad jag ser som fördelarna med den typen av kost. För min del har det, framförallt, handlat om att hitta en metod som inte utesluter någon typ av mat. Jag älskar ju alla olika typer av mat och personligen har det varit lättare att fokusera på vad jag bör äta, hur mycket och hur ofta istället för att fokusera på vad jag måste skala bort. På så sätt har jag fått en bättre kontroll över vad jag äter och kan, självmant, välja bort de ingredienser som inte passar mig just den dagen.

Varför just nu? Efter att jag fött fyra barn, varav tvillingarna i Mars 2016, så känner jag att jag är klar på den fronten. Kroppen har, som vid alla graviditeter, fått ta mycket stryk och, i dagsläget, har jag 25 kilo som jag vill göra mig av med. Min övervikt märks kanske inte så mycket utåt sett då kilona, passande nog, hamnat hyfsat proportionerligt men jag märker ändå av övervikten i min vardag. Orken tryter, blir lättare trött vid fysisk aktivitet och går runt med en del småkrämpor som jag tycker mig kunna relatera till min vikt och kostval. Min ambition var att kunna hitta en metod som innebär att jag,  även efter att jag nått min målvikt, kan fortsätta på samma inslagna linje, och hålla mig i form, utan att ha behovet av att spåra eller fundera på vad jag äter. Det skall liksom sitta i ryggraden – en ny och hållbar livsstil. Detta är av extra vikt då jag som ung, precis som många med mig,  led av en del ätstörningar som gjort att min kropp inte är lika mottaglig eller effektiv för nya viktnedgångsprocesser.

Givetvis har har testat en del olika upplägg genom åren men aldrig riktigt funnit mig till rätta i de varianter där du ”tvingas” plocka bort olika livsmedel för att gå ner i vikt. För mig är det inte hållbart. Det räcker ju att du hamnar på en lunch, middag, eller fest där det bjuds på en del av det förbjudna så trillar du tillbaka några steg. Med viktväktarna behöver du inte exkludera något utan det är istället upp till dig hur mycket av de olika delarna som du äter. Sen är ju alltid alkoholen en fälla. Inte så att jag hinkar i mig mängder med sprit i veckorna men, med tanke på både M:s och mitt stora intresse för mat och dryck, så blir det ofta ett glas vin till maten. Fördelen med att räkna points är att det, oftast, bara blir just ETT glas för att kunna hålla sig inom ramen av vad som du själv bestämt dig för att tillåta.

Jag älskar också utmaningen i att leva med Viktväktarprogrammet. Att ständigt upptäcka nya recept – oavsett i fall det är LCHF, vegetariskt, eller ngt annat och kunna utmana mig själv att skifta ut de beståndsdelar som inte passar min livstil och kunna återskapa en ”nyttigare” variant av en perfekt måltid. Generellt så tycker jag sällan att jag hittar inbjudande bilder och upplägg på Viktväktarnas egna sidor. Det känns ibland som att det visuella inte är det viktiga i detta läget utan fokusen skall ligga på att få något i sig som inte slukar upp alla dina points. Missförstå mig inte – de flesta recepten är verkligen supergoda men för min del så äter jag, minst lika mycket, med ögonen och därför ser jag utmaningen att försöka presentera rätterna lite mer färgrika och inspirerande.

Dagligen scrollar jag igenom olika forum där människor verkar se vv som ett projekt:

”Jag skall gå ner 30 kg till mitt bröllop i sommar”

” När jag gått ner 15 kg så skall jag anmäla mig till en halvmara”

” 12 kg kvar så kan jag åter använda kläderna i min garderob”

Fine – funkar det för dem så är det bara att gratulera men vad händer när det nått sitt mål? Efter att ringen hamnat på fingret eller att den där halvmaran är avklarad? För min egen del så är Viktväktarna inget projekt utan snarare en livsstil. Ett ständigt pågående äventyr som jag hoppas kan bli lika naturligt som att lära sig cykla eller att borsta tänderna. Visst räknas det points till höger och vänster vilket iofsg kanske inte är så naturligt. Men efter ett tag så lär du dig vad som ”kostar” och inte. Vad du bör undvika (eller äta mindre av) och vad du kan stoppa i dig utan att det påverkar din balans, ditt humör osv

En annan fördel är att man kan variera kosten, i den utsträckningen, att hela familjen kan ta del av menyn. Riskerna med många andra koster är att det blir för mycket, eller för lite, av något. Har man, framför allt, barn i tonåren så är det viktigt att kunna äta så bred kost som möjligt. I den värld vi lever i så har alla olika behov i den åldern. Vissa vill gå ner i vikt och andra vill få i sig så mycket som möjligt för att tex lägga på sig muskler. För att då slippa stå och fundera på hur du skall få ut rätt mat till de olika familjemedlemmarna så kan de själv växla upp portionerna baserat på hur mycket de vill äta. Och har man då småttingar, som vi. Kan även de ta del av samma mat som vi övriga i familjen.

Varje söndag rafsar jag åt mig livsmedelsbutikernas reklamblad och kikar på vad de har att erbjuda den kommande veckan. Jag väljer ut ett antal huvudingredienser och försöker sedan, med hjälp av vv appen, hitta passande recept för den kommande veckan. Nu har jag ju lite tur att ha samtliga stora livsmedelsaktörer (ICA, City Gross, Lidl och Netto) inom gångavstånd vilket gör det extra lätt att både skapa en bred veckomeny men även en plånboksvänlig sådan.

Oavsett vilken väg man väljer så kan det som känns så rätt för mig kännas så fel för en annan. Med andra ord så är väl det enda rätta svaret på era frågor – välj det som passar dig bäst. Som får dig att må bra. Som ger dig energi osv.
Är det LCHF så är det den vägen ni ska gå. Är det enbart vegetariskt så kör på. Min väg är Viktväktarna och, med handen på hjärtat, så har jag faktiskt aldrig mått bättre än vad jag gör numera.

Morotsmos

2personer 1sp p/p

  • 6 morötter
  • 1msk matlagningsgrädde 15%
  • Vitlökspulver
  • Rosmarin
  • Salt
  • Pepparmix
  • 1/2 citron + skalet
  • Basilika färsk eller torkad.

Koka morötterna tills de blir klara. Jag tycker om när de är lite hårda, gillar att det är lite små bitar i mosen. Jag använde en elvisp för att göra mos. Tillsätt kryddorna,smaka av och häll i grädden. Riv skalet på halva citronen och pressa ner saften. Rör om. Voila 🙂

Hemmagjorda köttbullar med gräddsås- älskar husmanskost 🙂

Fläskytterfilé med ugnsrostade rotfrukter och pepparsås

4personer 4sp p/p

  • 250gMorot
  • 2tskOlivolja
  • 2 12d lMatlagningsgrädde 4%
  • 2tsk Kalvfond, 1-2 tsk
  • 2tsk Peppar, pepparmix
  • 1st Vaniljstång
  • 600gFläskytterfilé
  • 1 påse Frysta rotfruktsmix (finns på Ica Maxi)

Sätt ugnen på 225°

Putsa köttet och gnid in det i pepparmix. Stek lätt i lite margarin så att sidorna får färg. Sätt in det i ugnen tillsammans med en köttermometer och ta ut det när köttet nått en innertemperatur om 70 grader. Lägg köttet i folie och låt det ligga ca 20 min innan du skivar upp det.

Skala och hacka löken, bryn glansig i margarin. Häll i matlagningsgrädde, fond och pepparmix. Lägg i en hel vaniljstång. Låt puttra på svag värme på spisen under lock. Skiva fläskytterfilén och bryn skivorna i margarin. Lägg skivorna i pepparsåsen och låt puttra tills de är klara, ca 7 min. Servera köttet med pepparsåsen (släng vaniljstången), ugnsrostade rotfrukter.

 

En härlig kväll

Kom hem för någon timme sedan och har precis lagt tjejerna för deras eftermiddagsnap. Frågan är om jag inte själv lägger upp fötterna på soffan och vilar lite. Det kan behövas efter gårdagens dejt med M. En inplanerad bio/middagsdejt som slutade först i morse med en hotellfrukost…

I fredags var det faktiskt åtta år sedan vi träffades första gången och därför tog vi chansen till en barnfri kväll på stan igår. Vi började med ett biobesök och avnjöt den fantastiska ”The greatest showman” med Hugh Jackman och Zac Efron. Wow – har ni inte sett den så måste ni avlägga ett besök, på närmaste biograf, omgående. En underbar film med grym dekor, kostymer, historia och, inte minst, musik. Jag blev kär! Ni vet när det känns i hela kroppen, pirret, förväntansfulla – jag måste se den igen känslan. Hugh Jackman vilken skådespelare! Snacka om perfekt start på kvällen. Efter en snabb löprunda genom stan så hade vi bokat borde på den spanskinspirerade restaurangen Baricca Mat & Vin.

Jag hade varit där för någon månad sedan och blev så förälskad att jag omgående visste att M skulle gilla stället. En intim restaurang med tätt mellan borden och spansk musik i högtalarna. Här serveras tapas och kött av olika slag och självklart inledde vi middagen med lite olika smårätter. Patatas Brava, Hjärtmusslor i vin, Räkor med pil-pil och Pinchos på råbiff! Så enkelt men ändå såååå gott! Vi avverkade några olika viner och beställde sen in en rejäl huvudrätt, 500g grillad biff, hängmörad 35 dagar från Galicien, som vi delade på. Just huvudrätten hade jag testat tidigare och den gången var köttet precis så mört och perfekt som man förväntar sig. Tyvärr var jag inte riktigt lika imponerad igår. Visst var det gott men, enligt köket, var det den sista biten vi fick och det märktes då den var lite väl senig för min del. Men stället kan jag definitivt rekommendera om ni väljer att besöka Helsingborg.

Det blev en sväng inom Bishop Arms, för en sängfösare, innan M avslöjade att han bokat hotellrum och att barnvakten blivit informerad om att inte vänta uppe på oss. När vi kom in på rummet hade han dessutom sett till att där fanns kläder, toalettartiklar osv. Härligt när man kan bli överraskad och få en välbehövlig natts sömn, sova ut, och runda av med en hotellfrulle.

Nä, nu blir det soffan, kanske någon film och sen lär det slappas resten av dagen. Förutom för M som tydligen skall på någon presskonferens i eftermiddag….

Over and out!

Ps: Spellistan till The Showman hittar ni här (den har gått varm här hemma) 

Dejt

Hej godingar, har ni det bra?

Själv så ligger jag i badet och får lite lugn och ro från kaoset där ute. Nä det är inte så farligt, Men var så frösen och tänkte passa medan man kan. Spenderat fm i en kall fotbollshall med sonen idag så jag känner mig som en kall isbit. Jag ska snart ta och göra vid oss för ikväll har vi bio & dinner dejt. Ska bli riktigt mysigt. Vi har bokat bio och sen efter det blir middag. Vi kom på häromdagen att idag firar vi 8 år. Gud tiden springer iväg ju, trots att det känns som 80 haha 😉

Fredag innebär vägningsdag och det visade -0,7. Totalt 5,2 🙂 Känns bara bra och är nöjd med siffrorna. Igår så nallade jag lite på veckobonusen, drack en öl, middag och efterrätt och två glas vin då springer det iväg. Ställde mg i morse på vägen och -0,3 visade det, skönt men så är det det går upp och ner. Och hade jag ställt mig i morgon hade det visat + Ni Kanske undrar varför jag ställer mig ofta varje det är för att jag gillar att ha koll på läget! För mig blir det en push framåt.

Önskar er en trevligt kväll.

Scroll to top