Viktväktarna – inte ett projekt utan en livsstil

Den senaste tiden har jag fått allt mer frågor om varför jag valt just Viktväktarna och vad jag ser som fördelarna med den typen av kost. För min del har det, framförallt, handlat om att hitta en metod som inte utesluter någon typ av mat. Jag älskar ju alla olika typer av mat och personligen har det varit lättare att fokusera på vad jag bör äta, hur mycket och hur ofta istället för att fokusera på vad jag måste skala bort. På så sätt har jag fått en bättre kontroll över vad jag äter och kan, självmant, välja bort de ingredienser som inte passar mig just den dagen.

Varför just nu? Efter att jag fött fyra barn, varav tvillingarna i Mars 2016, så känner jag att jag är klar på den fronten. Kroppen har, som vid alla graviditeter, fått ta mycket stryk och, i dagsläget, har jag 25 kilo som jag vill göra mig av med. Min övervikt märks kanske inte så mycket utåt sett då kilona, passande nog, hamnat hyfsat proportionerligt men jag märker ändå av övervikten i min vardag. Orken tryter, blir lättare trött vid fysisk aktivitet och går runt med en del småkrämpor som jag tycker mig kunna relatera till min vikt och kostval. Min ambition var att kunna hitta en metod som innebär att jag,  även efter att jag nått min målvikt, kan fortsätta på samma inslagna linje, och hålla mig i form, utan att ha behovet av att spåra eller fundera på vad jag äter. Det skall liksom sitta i ryggraden – en ny och hållbar livsstil. Detta är av extra vikt då jag som ung, precis som många med mig,  led av en del ätstörningar som gjort att min kropp inte är lika mottaglig eller effektiv för nya viktnedgångsprocesser.

Givetvis har har testat en del olika upplägg genom åren men aldrig riktigt funnit mig till rätta i de varianter där du ”tvingas” plocka bort olika livsmedel för att gå ner i vikt. För mig är det inte hållbart. Det räcker ju att du hamnar på en lunch, middag, eller fest där det bjuds på en del av det förbjudna så trillar du tillbaka några steg. Med viktväktarna behöver du inte exkludera något utan det är istället upp till dig hur mycket av de olika delarna som du äter. Sen är ju alltid alkoholen en fälla. Inte så att jag hinkar i mig mängder med sprit i veckorna men, med tanke på både M:s och mitt stora intresse för mat och dryck, så blir det ofta ett glas vin till maten. Fördelen med att räkna points är att det, oftast, bara blir just ETT glas för att kunna hålla sig inom ramen av vad som du själv bestämt dig för att tillåta.

Jag älskar också utmaningen i att leva med Viktväktarprogrammet. Att ständigt upptäcka nya recept – oavsett i fall det är LCHF, vegetariskt, eller ngt annat och kunna utmana mig själv att skifta ut de beståndsdelar som inte passar min livstil och kunna återskapa en ”nyttigare” variant av en perfekt måltid. Generellt så tycker jag sällan att jag hittar inbjudande bilder och upplägg på Viktväktarnas egna sidor. Det känns ibland som att det visuella inte är det viktiga i detta läget utan fokusen skall ligga på att få något i sig som inte slukar upp alla dina points. Missförstå mig inte – de flesta recepten är verkligen supergoda men för min del så äter jag, minst lika mycket, med ögonen och därför ser jag utmaningen att försöka presentera rätterna lite mer färgrika och inspirerande.

Dagligen scrollar jag igenom olika forum där människor verkar se vv som ett projekt:

”Jag skall gå ner 30 kg till mitt bröllop i sommar”

” När jag gått ner 15 kg så skall jag anmäla mig till en halvmara”

” 12 kg kvar så kan jag åter använda kläderna i min garderob”

Fine – funkar det för dem så är det bara att gratulera men vad händer när det nått sitt mål? Efter att ringen hamnat på fingret eller att den där halvmaran är avklarad? För min egen del så är Viktväktarna inget projekt utan snarare en livsstil. Ett ständigt pågående äventyr som jag hoppas kan bli lika naturligt som att lära sig cykla eller att borsta tänderna. Visst räknas det points till höger och vänster vilket iofsg kanske inte är så naturligt. Men efter ett tag så lär du dig vad som ”kostar” och inte. Vad du bör undvika (eller äta mindre av) och vad du kan stoppa i dig utan att det påverkar din balans, ditt humör osv

En annan fördel är att man kan variera kosten, i den utsträckningen, att hela familjen kan ta del av menyn. Riskerna med många andra koster är att det blir för mycket, eller för lite, av något. Har man, framför allt, barn i tonåren så är det viktigt att kunna äta så bred kost som möjligt. I den värld vi lever i så har alla olika behov i den åldern. Vissa vill gå ner i vikt och andra vill få i sig så mycket som möjligt för att tex lägga på sig muskler. För att då slippa stå och fundera på hur du skall få ut rätt mat till de olika familjemedlemmarna så kan de själv växla upp portionerna baserat på hur mycket de vill äta. Och har man då småttingar, som vi. Kan även de ta del av samma mat som vi övriga i familjen.

Varje söndag rafsar jag åt mig livsmedelsbutikernas reklamblad och kikar på vad de har att erbjuda den kommande veckan. Jag väljer ut ett antal huvudingredienser och försöker sedan, med hjälp av vv appen, hitta passande recept för den kommande veckan. Nu har jag ju lite tur att ha samtliga stora livsmedelsaktörer (ICA, City Gross, Lidl och Netto) inom gångavstånd vilket gör det extra lätt att både skapa en bred veckomeny men även en plånboksvänlig sådan.

Oavsett vilken väg man väljer så kan det som känns så rätt för mig kännas så fel för en annan. Med andra ord så är väl det enda rätta svaret på era frågor – välj det som passar dig bäst. Som får dig att må bra. Som ger dig energi osv.
Är det LCHF så är det den vägen ni ska gå. Är det enbart vegetariskt så kör på. Min väg är Viktväktarna och, med handen på hjärtat, så har jag faktiskt aldrig mått bättre än vad jag gör numera.

2 Comments

 1. Emmelie
  2018-01-30

  Jag är oxå tvillingmamma (plus en sjuåring) och min kropp har haft svårt att hitta tillbaka efter just tvillinggraviditeten. Dessutom är jag annäld till en halvmara i april och jag vet med mig att varje minus kilo gör det lättare att springa. Har gått ner drygt 3 kilo sedan starten i januari och har ca 6 kvar. Vet inte riktigt vart jag kommer känns mig nöjd. Tycker vv är grymt när man har barn för det blir inte så tydligt att man är på diet. Jag köper min godispåse på fredagen även om den är mindre än tidigare. För mig är det viktigt att inte visa barnen att ”mamma tycker hon är tjock”, för i deras ögon är jag absolut inte det.
  Heja dig och tack för bra inspo!
  Kram

  Svara
  1. Linsalusen
   2018-01-30

   Märker oxå av att efter denna graviditet så är det lite svårare. Helt rätt, super viktigt att inte visa våra barn att man bantar därför är det så bra att just viktväktarna det är ingen bantning utan en livstil. Är inte fullkomlig och det händer att man sagt att man tycker man e tjock och barnen tycker man är prefekt då får man en tankeställare att de ser ju inte ”det” de ser ju mig och det är ju fint. Tack snälla 🙂 och lycka till på halvmaran. Kram

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top