Läkarbesök

Nedbäddad och känner mig aningen lobotomerad. Jag har haft ont i halsen sen i måndags. Och i fredags så blev det bara värre. Tog mig till en läkare i lördags och mycket riktigt som jag redan viste om – halsfluss. Och tydligen hade jag hög feber när jag kom in (ligger på undertemp normala fall) Så utskrivet penicillin. Jag mår bara sämre för varje dag som går, men jag hoppas det vänder. Idag kan jag knappt svälja och totalt överkörd!

Tyvärr så var jag tvungen att avboka en middag med älskade vänner igår 🙁 Så himla trist när man gått och längtat, men men ny kväll är bokad.

M kom på att vi behövde mat i magen och ingen av oss orkade att laga något. Så vi beställde från Tokyo 15. Godaste sushin i stan!

Ville kika in och säga hej till er. Och hoppas ni får en fortsatt trevlig söndag. Kram kram.

Filet Provencale med vitlöksmarinerad palsternacka

Fredagens middag nedan. Mina barn är inte jätte sugna på just palsternacka så jag stekte upp potatis till dom i stället så de fick en egen form 🙂

Till 4 personer 8 sp p/p

  • ca 700 g fläskfilé
  • 4 st Palsternackor
  • 3 vitlöksklyftor
  • 4 st rädisor
  • Picklad rödlök (sidan om, ej räknade)

Vitlökssmör:

  • 6 vitlöksklyftor
  • 50 g mjukt smör
  • 2 msk finhackad bladpersilja
  • worcestershiresås
  • salt och peppar

Haricots verts-knyten:

  • 150 g haricots verts
  • 4 skivor kalkonbacon
  • salt och peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 125°. Bryn fläskfilen runtom i smör, salta och peppra. Använd en stektermometer i den tjockaste delen och lägg köttet i en ugnssäker form.När den kommer upp i ca 70°, det tar 20–25 minuter. Ta ut och låt vila 10 minuter före servering. Under tiden, skala och krossa 6 av vitlöksklyftorna.

Blanda med 50g smör och 2 msk persilja. Smaka av med worcestershiresås, salt och peppar. Skala och skiva palsternackan. Stek tillsammans med 3 hela skalade vitlöksklyftor i olja i en rymlig panna.

Krydda med salt och lägg upp på ett stort serveringsfat. Koka haricots verts i saltat vatten i cirka 4 minuter. Fördela dem på 8 baconskivor, rulla ihop och stek i lite smör.

Sätt på grillelementet i ugnen. Skiva fläskfilen och lägg upp ovanpå palsternackan. Salta och peppra.
Lägg baconrullarna runt om och fördela vitlökssmöret över köttet. Släng på rädisorna. Ställ in fatet under grillen ett par minuter så att smöret smälter ned över köttet.

Äntligen fredag.

Längtat så att det skulle äntligen bli fredag! Det innebär att man inte behöver gå upp så tidigt i morgon, eller ja tidigt och tidigt tjejerna vaknar ju. Men inga krav eller måsten.

Släppte av barnen på dagis idag och de var pigga och glada, tror de behövde det och dom älskar som sagt sitt dagis.

Jag har fortfarande jätte ont i halsen och jag måste ha haft feber igår när vi kom hem från hockeyn jag hade en sådan feberfrossa skaka tänder till förbannelse. Så jag somnade med dubbla täcken och filt.
Ni som kan hockey så vet ni att det var ett viktigt derby möte igår och Rögle vann mot Malmö 6-4. Härligt! Vi blev bjudna på mat och dryck och ja det var en skön stämning i hallen.

Sitter och funderar ut vad jag ska äta för något ikväll, hade planerat hemmagjorda kycklingbitar med mos, men ja jag får suga lite mer på det. Vad ska ni äta ikväll?

Kronärtsskocksbakad torskrygg med tomatbuljong

Inget vacker bild men gott var det 🙂

4 portioner 4sp p/p

  • 2 dl gröna ärter
  • 4 msk tomatpesto
  • 250 g körsbärstomater
  • 4 portionsbitar torskrygg (à 150 g)
  • salt
  • peppar
  • 4 msk kronärtskockscrème
  • 1 kruka basilika
  • 8 dl fiskbuljong (fond och vatten)
  • Morötter
  1. Sätt ugnen på 175°C.  Lägg torsken i en ugnssäker form. Krydda den med salt och peppar. Fördela kronärtsskockscréme på varje fiskfilé. Sätt sedan formen mitt i ugnen och tillaga tills fiskens innertemperatur är 56˚C, ca 10-12 minuter.
  2. Koka morötterna
  3. Skär tomaterna i halvor och strimla basilikan. Koka upp fiskbuljongen i en kastrull och rör ner tomatpeston. Smaka av buljongen med salt och peppar.Tillsätt ärter, tomater och basilika i buljongen och koka upp.
  4. Servera fisken i djupa tallrikar med tomat- och basilikabuljong samt kokta morötter

Fyllda laxbåtar

Vill vara pigg och alert igen , men har sett att det är många som är dåliga. Hade jag inte varit själv på jobb så hade jag stannat hemma under täcket och sovit bort detta jäkla virus.

Tjejerna är pigga och mår bättre. Bara lite skåp förkylda som alla andra. Eden har inga prickar, men Adele har kvar något dämpade. Men de är hemma idag med och i morgon blir det dagis om inget annat händer.

I eftem/kväll så ska jag och M iväg och se hockey, lite mat innan sen är det dags för Rögle – Redhawks, derby helt enkelt. I början när jag och M dejtade så tog han alltid mig till Ängelholm för at se hockey, det blev lite vår grej.

Maaaaaat… Ja jag vet att jag har tipsat om denna innan , men tåls att dela igen 🙂 Den är så jäkla god och så fräsch. Bästa är att det blev rester över så jag har till morgondagen 🙂
4personer 6sp p/p

  • 4st laxbitar
  • 2tsk olja
  • 1,5 tsk chili flakes
  • 1tsk chili flakes
  • 1st liten rödlök
  • 1st Mango
  • 8st tortillabröd stans stuff tortilla
  • 1st kruka koriander
  • Salt
  • Peppar
  • 1tsk rörsocker
  • 1st gurka
  • 1st lime
  • 5st färska champinjoner

Skär laxen i kuber och stek den i olja tills den blir färdig och får en fin yta. Krydda med chili och lite salt. Stek sen upp champinjonerna i mindre bitar till de blir lite mjuka.

Skala och tärna mangon. Dela gurka på längden, skär sedan i mindre bitar. Skala och finhacka lök.

Blanda mango, gurka och rödlök i en bunke  pressa i lime och häll i salt, socker och  1 tsk chili flakes. Vänd sedan ner den grovhackade koriandern

Fördela lax och mangosalsa i tortillabåtarna.

Piglördag & Filoknyten, rapsgris och lakritspannacotta – Den perfekta piglördagsmenyn

Godmorgon….

Kan säga att det var rätt jobbigt att gå upp i morse. Knappt fem timmars sömn och två barn som vaknat o stojat om varannat. Men en stor kopp kaffe och kokt ägg i magen så känner jag mig redo för årets första arbetsdag (dock inte på hemmaplan)

Jag har ont och är  svullen i halsen och tjejerna har åkt på ngn sorts ögoninflammation och vet fortfarande inte om det är molusker eller vattenkoppor. Men hmm nu är det mer dämpat och inte blivit mer. Frågan är om det är ngt förkylnings utslag. M ska ta och  ringa VC idag samt dagis, så får vi se vad som händer. Ingen jätte bra start på första dagen om man säger så. Och sen är det ju så synd om de små…

Ville bara komma in och önska er en fin Onsdag eller som jag säger piglördag och dela mig av en jätte god tre rätters som passar perfekt som en dag som denna 🙂

Filoknyten med karamelliserad rödlök,parma och briliat savarin och färsk timjan.

3 personer (6 knyten) 2sp per knyte.

  • 1 st rödlök
  • Filodeg (fryst) – 7 g per knyte (2 rader som du först drar av sen delar den på mitten, så får du 2 knyten)
  • Färsk timjan
  • Brillat Savarin jag delade i bitar 10 g per knyte
  • Parma 3st delar på mitten ca 6g per knyte
  • 1 tsk olja att steka rödlöken i

Jag använde en muffinsform, spraya lite olja smått över de 6 formarna. Tog filodegen och klädde in varje de. In i ugnen på 200g bara några minuter så de får lite färg. Strimla löken stek så de blir mjuka i konsistensen. Fyll varje knyte med tillbehören, först rödlöken,parman,osten, peppra. In i ugnen 3,4 minuter (håll koll). Vid servering lägg en timjankvist ovan.

Grillad rapsgris med palsternackskaka,vaxbönor,tryffelchampinjoner och rödvinsås.

4-5 personer, 9sp per portion

  • Karré av raspgris
  • Färska champinjoner
  • Vaxbönor
  • Tryffelolja
  • Salt & Peppar
  • 4 dl Matlagninsgrädde 4%
  • Palsternacka 900g
  • 1 st rödlök
  • 1 st morot
  • 1 schalottenlök
  • 2 lagerblad
  • 4 dl rödvin
  • 1 tsk hickorysås
  • 2 msk balsamvinäger
  • 0,5 dl vatten
  • salt, peppar
  • 2 tsk smör
  • Harissa

Rödvinsåsen
Smält smör i en kastrull och ha ner hackad schalottenlök och morötter. Låt det mjukna och slå sedan på vinet. Låt allt puttra ihop till vinet har reducerats till ungefär hälften. Salta och peppra. Sila av allt, häll tillbaka såsen och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Rör i hickorysås, balsamico och smaka eventuellt av med mer kryddor. Späd eventuellt med vatten om det behövs.

Palsternackskaka
Skala och riv palsternackorna på de stora hålen på ett rivjärn. Vispa ihop grädde med  kryddor. Blanda grädde och palsternacka och lägg i en avlång form. Grädda i 255°C i 60-70 minuter. Lägg ett lager aluminiumfolie över om den börjar bli bränd på ytan. När den är klar skiva upp denna i lagom bitar vid servering.

HarissaKarré
Masera in harissa kryddan och låt den stå tills det är dags att grilla den. Tänk på att det är bara några minuter på varje sida då den blir klar rätt snabbt.

Tryffelchampinjoner
Skiva champinjonerna. Stek på svag värme. när de är klara så häll över några droppar av tryffelolja.

Lakritspannacota

4 personer 3sp eller 2 st stora 6 sp p/p

  • 2 st gelatinblad
  • 1 dl mellanmjölk
  • Lakritspulver
  • 4 dl kvarg naturell 0,2%
  • 1 tsk Hermesetas stevia flytande (om man vill ha det sötare)
  • Lakritsklubba
  • (Garnera) Lakritsgodis doppad i sötlakritspulver, finns vid lösvikt på godisavdelningen)

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp mjölken, hälls lakritspulvret. Lägg i gelatinbladen och rör så att de löser sig. Låt mjölken svalna till fingervarmt. Blanda det sedan med kvargen. Häll upp i glas och ställ in i kylen i minst 2 timmar för att stelna. Garnera med djungevrålsklubba (2 sp)

Dryck

Cava Blanc de Noirs 1+1=3 U Mes U Fan Tres Nr 7610

Fantatsisk god cava. Den tillverkas med samma metod som champagne, det vill säga den andra jäsningen sker i flaskan och precis som i Champagne tillsätts en viss mängd druvjuice innan buteljering med varierande sötma. Cava är ofta torr och de varmväxta, lokala druvorna ger en bredare, mera rostad smak än vad champagne brukar ha. Druvsorter som används är på den blå sidan Monastrell och Pinot Noir, och på den gröna Xarel.lo, Parellada, Macabeo och Chardonnay.

Governo Rosso Toscano , 2016 Nr 72526

Governo Rosso Toscano La Bestia är sangiovese den dominerande druvan tillsammans med torkade colorino-druvor. Vinet har en kraftig och koncentrerad smak med inslag av kryddor, choklad och solmogna mörka körsbär. Passar utmärkt till kraftigare kötträtter av lamm, nöt eller vilt, men även till en ost- och charktallrik.

 

Amen va f*n

Vaknar upp till prickar, eller ja vad det nu är?! M kom med Adele i morse och sa – kolla här hon har utslag. Hmm kikade på henne och mycket riktigt. Prickar, utslag vad det nu är. Kollade på Eden oxå och fasiken samma där. Så nu står vi mellan mollusker eller vattenkoppor (tror vi) Om det är mollusker och dom är pigga och glada så innebär det dagis, vattenkoppor innebär EJ dagis.

Eden har haft lite otur sen julas med förstoppning, kass med maten och sedan höstblåsor i munnen så hon har inte återhämtat riktigt. Och nu detta?  Så nu somnade lilla E  precis i min famn så vi får se hur detta utdagas under dagen.

Men en glädjande nyhet är att idag så kom paketet. Stora spegeln från House Doctor! Och ja en riktig kvinna reder sig själv – som min mamma alltid säger. Så himla glad att vi har fått vår styrka och envishet från mamma. Ingen som sätter sig på oss och vi klarar faktiskt det mesta själva. Kan man så vill man, eller hur?! 🙂 Och min dotter är likadan♥️

Spegeln kom som sagt idag och jag packade upp den, stor och rund – Walls spegel på 110 cm.

Ner med tavlan som hängde där, älskar dock tavlan så den fick en ny plats i hallen. Faktiskt min svärfar som gjort den, fantastisk konstnär ni hittar honom här

Så nu sitter spegeln på plats och den passar så bra in här♥️

Rotfruktscrisp och kyckling med paprikasås

Har faktiskt inte sett denna peston innan, men oj vad god den är! Detta är nästan ett måste att ha i kylen alltid hemma.

Igår så slickade M tallriken (det får man göra i slutet sällskap;) så betygen var nog högt, haha.

Till 2 personer (8sp p/p

Rotfruktscrisp 3sp

  • 1 sötpotatis ca 130g
  • 1 st kålrot (jag hade en halv stor hemma)
  • 1 tsk olja
  • 1,5tsk timjan (torkad)

Jag använde en Grönsaksskärare för att få grönsakernas utseende. Lägg allt i en skål, häll på lite olja,salt och timjan. blanda om, lägg på en plåt. 220g ca 20 min. (Jag stekte rotfrukterna några minuter i slutet på stekpannan för att få lite mer krispighet)

Paprikasåsen 5sp

  • 1,5 dl Milda mat 4%
  • 3 tsk paprika pesto (60g)
  • 40g Fontana eko kalamon oliver
  • salt

Tillsätt paprikapesto och grädde i kastrull. Sänk värmen och sjud några minuter. Rör i oliverna och smaka av med salt och peppar.

Till det serverade jag kyckling som jag hade lagt in en liten marinad med olja,salt och stark paprikakrydda.

Godaste peston
Ungsgrillad kycklingfilé

Scroll to top