Piglördag & Filoknyten, rapsgris och lakritspannacotta – Den perfekta piglördagsmenyn

Godmorgon….

Kan säga att det var rätt jobbigt att gå upp i morse. Knappt fem timmars sömn och två barn som vaknat o stojat om varannat. Men en stor kopp kaffe och kokt ägg i magen så känner jag mig redo för årets första arbetsdag (dock inte på hemmaplan)

Jag har ont och är  svullen i halsen och tjejerna har åkt på ngn sorts ögoninflammation och vet fortfarande inte om det är molusker eller vattenkoppor. Men hmm nu är det mer dämpat och inte blivit mer. Frågan är om det är ngt förkylnings utslag. M ska ta och  ringa VC idag samt dagis, så får vi se vad som händer. Ingen jätte bra start på första dagen om man säger så. Och sen är det ju så synd om de små…

Ville bara komma in och önska er en fin Onsdag eller som jag säger piglördag och dela mig av en jätte god tre rätters som passar perfekt som en dag som denna 🙂

Filoknyten med karamelliserad rödlök,parma och briliat savarin och färsk timjan.

3 personer (6 knyten) 2sp per knyte.

  • 1 st rödlök
  • Filodeg (fryst) – 7 g per knyte (2 rader som du först drar av sen delar den på mitten, så får du 2 knyten)
  • Färsk timjan
  • Brillat Savarin jag delade i bitar 10 g per knyte
  • Parma 3st delar på mitten ca 6g per knyte
  • 1 tsk olja att steka rödlöken i

Jag använde en muffinsform, spraya lite olja smått över de 6 formarna. Tog filodegen och klädde in varje de. In i ugnen på 200g bara några minuter så de får lite färg. Strimla löken stek så de blir mjuka i konsistensen. Fyll varje knyte med tillbehören, först rödlöken,parman,osten, peppra. In i ugnen 3,4 minuter (håll koll). Vid servering lägg en timjankvist ovan.

Grillad rapsgris med palsternackskaka,vaxbönor,tryffelchampinjoner och rödvinsås.

4-5 personer, 9sp per portion

  • Karré av raspgris
  • Färska champinjoner
  • Vaxbönor
  • Tryffelolja
  • Salt & Peppar
  • 4 dl Matlagninsgrädde 4%
  • Palsternacka 900g
  • 1 st rödlök
  • 1 st morot
  • 1 schalottenlök
  • 2 lagerblad
  • 4 dl rödvin
  • 1 tsk hickorysås
  • 2 msk balsamvinäger
  • 0,5 dl vatten
  • salt, peppar
  • 2 tsk smör
  • Harissa

Rödvinsåsen
Smält smör i en kastrull och ha ner hackad schalottenlök och morötter. Låt det mjukna och slå sedan på vinet. Låt allt puttra ihop till vinet har reducerats till ungefär hälften. Salta och peppra. Sila av allt, häll tillbaka såsen och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Rör i hickorysås, balsamico och smaka eventuellt av med mer kryddor. Späd eventuellt med vatten om det behövs.

Palsternackskaka
Skala och riv palsternackorna på de stora hålen på ett rivjärn. Vispa ihop grädde med  kryddor. Blanda grädde och palsternacka och lägg i en avlång form. Grädda i 255°C i 60-70 minuter. Lägg ett lager aluminiumfolie över om den börjar bli bränd på ytan. När den är klar skiva upp denna i lagom bitar vid servering.

HarissaKarré
Masera in harissa kryddan och låt den stå tills det är dags att grilla den. Tänk på att det är bara några minuter på varje sida då den blir klar rätt snabbt.

Tryffelchampinjoner
Skiva champinjonerna. Stek på svag värme. när de är klara så häll över några droppar av tryffelolja.

Lakritspannacota

4 personer 3sp eller 2 st stora 6 sp p/p

  • 2 st gelatinblad
  • 1 dl mellanmjölk
  • Lakritspulver
  • 4 dl kvarg naturell 0,2%
  • 1 tsk Hermesetas stevia flytande (om man vill ha det sötare)
  • Lakritsklubba
  • (Garnera) Lakritsgodis doppad i sötlakritspulver, finns vid lösvikt på godisavdelningen)

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp mjölken, hälls lakritspulvret. Lägg i gelatinbladen och rör så att de löser sig. Låt mjölken svalna till fingervarmt. Blanda det sedan med kvargen. Häll upp i glas och ställ in i kylen i minst 2 timmar för att stelna. Garnera med djungevrålsklubba (2 sp)

Dryck

Cava Blanc de Noirs 1+1=3 U Mes U Fan Tres Nr 7610

Fantatsisk god cava. Den tillverkas med samma metod som champagne, det vill säga den andra jäsningen sker i flaskan och precis som i Champagne tillsätts en viss mängd druvjuice innan buteljering med varierande sötma. Cava är ofta torr och de varmväxta, lokala druvorna ger en bredare, mera rostad smak än vad champagne brukar ha. Druvsorter som används är på den blå sidan Monastrell och Pinot Noir, och på den gröna Xarel.lo, Parellada, Macabeo och Chardonnay.

Governo Rosso Toscano , 2016 Nr 72526

Governo Rosso Toscano La Bestia är sangiovese den dominerande druvan tillsammans med torkade colorino-druvor. Vinet har en kraftig och koncentrerad smak med inslag av kryddor, choklad och solmogna mörka körsbär. Passar utmärkt till kraftigare kötträtter av lamm, nöt eller vilt, men även till en ost- och charktallrik.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top