Date Dinner, tre-rätters

Igår så var det M tur att härja fritt i köket, det var ju hans fredag att göra en tre-rätters. Menyn var hemlig fram tills det var klart. Så det var bara att lägga benen i kors och njuta av se någon annan laga mat 🙂

Förrätt – Cloud egg parmesan
Varmrätt –  Kycklingbiffar med ungsrostade grönsaker och gremolatayoghurt
Efterrätt  – Punschfromage

Barnlediga (nästan) minis somnade redan halv sju så nästan helt barnfritt 🙂 Musik, god mat och gott vin till. En riktigt skön kväll! Tack darling ?

Förrätt

  • 2 ägg
  • salt
  • svartpeppar
  • stekt bacon
  • finriven parmesanost
  • finskuren gräslök
Sätt ugnen på 225˚C. Skilj äggvitorna från äggulorna. Spara de hela äggulorna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Forma moln av äggvitorna på en plåt med bakplåtspapper och gör en grop för äggulan. Sätt in plåten mitt i ugnen ca 3 minuter. Ta ut plåten och lägg på äggulorna, sätt in plåten igen mitt i ugnen ytterligare 3-4 minuter. Krydda äggen med salt och svartpeppar. Servera med  tillbehören.
 
Dryck – Bistro Lager
 
 
Varmrätt 2 Personer
 

Rostade grönsaker

  • 450 g potatis
  • 1/2 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 1/2 röd paprika
  • 1/2 gul paprika
  • 1/2 rödlök

Kycklingbiffar

  • ca 250 g kycklingfärs
  • 1/2 ägg
  • 1 vitlöksklyftor
  • salt och svartpeppar
  • 3 tsk timjan
  • 1 msk olivolja

Gremolatayoghurt

  • 1/4 kruka persilja
  • 1/2 citron
  • 1 dl matlagningsyoghurt
  • 1/2 vitlöksklyfta

Sallad

  • 1/2 påse ruccola 
Sätt ugnen på 225 ˚C och sätt in en ugnsplåt.
 
Rostade grönsaker:Skär potatisen i klyftor och blanda den med olivoljan. Krydda med salt och peppar. Häll ut potatisen på den förvärmda plåten och rosta mitt i ugnen ca 15 minuter.
Dela, kärna ur och skär paprikorna i bitar. Skala och skär löken i klyftor. Blanda paprikabitarna och löken med potatisen. Sätt
in i ugnen ytterligare ca 10 minuter.
 
Kycklingbiffar:Blanda färsen med ägg, pressad vitlök och kryddor. Forma till biffar och stek i olivoljan i en stekpanna ca 4 minuter på varje sida.
Gremolatayoghurt: Hacka persiljan. Skölj citronen och riv skalet fint. Rör ner det i yoghurten. Pressa i vitlöken och smaka av med salt, peppar och färskpressad citronsaft.
 Servera biffarna med gremolatayoghurt, ruccola och de rostade grönsakerna.

Dryck – Vårt ny husvin – Cacadu Ridge

 
Efterrätt 4 personer el 2 stora
  • 3 dl vispgrädde
  • 2-4 msk punsch (smaka av)
  • 1 st ägg
  • 1 dl blåbär
  • 1 digestivekex

Vispa grädden tjock i en bunke. Vänd sedan ned punschen och blanda försiktigt. Vispa ägget i en egen bunke. Vänd försiktigt ner grädden. Fördela ut blåbär i botten av fyra glas och spara ett till dekoration på toppen. Klicka på moussen och ställ in i kylen minst tre timmar eller över natten. Smula över digestivekex och servera.

Dryck – Punsch

Ajvarkyckling med råmarinerad silverlök och syrad grädde

Ingredienser (4 personer)

Kyckling

  • 1 dl valnötter
  • 4 minutfiléer av kyckling
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl ajvar relish
  • 1/2 dl vatten
  • 2 dl syrad grädde (30 %)
  • 1/2 kruka persilja
Marinerad lök

  • 1 silverlök
  • 1/2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
Skala och skiva löken. Blanda den med vinäger och olivolja, smaka av med salt och peppar, ställ åt sidan.
Bryt valnötterna i halvor eller låt dem vara hela ta det som passar er.
Bryn kycklingfiléerna på båda sidor i olivoljan i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Blanda ajvar med vattnet och häll ner det i stekpannan tillsammans med grädden och låt sjuda ca 6 minuter. Smaka av med salt och peppar. Hacka persiljan och vänd ner den i pannan. Strö över nötterna och löken på tallriken när maten är upplagd. Vi hade ris till.

Ögon i kors men det är ju ändå….FREDAG :)

I morse var nog veckans jobbigaste morgon, kunde knappt öppna ögonen gäsp.  Vaknade vid 02 i morse och kunde inte somna om. Sen så gör vår hund något som han ALDRIG gör annars. Kissade en skvätt på mattan – SAY WHAAT?! Var kanske en mening att jag vaknade 5 minuter innan det hände, hmmm. Då började jag sätta igång att googla om det finns någon anledning. Protest mot något, urinvägsinfektion, sjuk osv..? Jäkla vovvsing. Han är ju ute och springer hela tiden och kommer ut på sina promenader och jag gick sista rundan vid 23. Vad är det han protesterar mot är ju min fråga iså fall?! 

Hittade en spegel igår och det blev pricken över i:et i hallen. Och tavlor som jag beställde kom även igår. Så nu börjar vi sakta men säkert bli klara, eller blir man det när man bor i hus? Det finns ju alltid saker att göra och saker att förändra.

Har ni listat ut vad ni ska äta ngt idag? Idag så kockar M i köket det är ju vår ”tre-rätters fredag” det skulle bli något med kycklingfärs, spännande 😉

Har ni inte kommit på något så har jag tips på en super god rätt som M gjorde härom kvällen. Recept kommer i nästa blogginlägg mums,mums.

Ha en fin fredag på er ?

  

 

Vita Tänder

Fick hemskickat en eltandborste av märket Philips Sonicare DiamondClean Smart för över en vecka sen.

Det var nog på tiden att jag bytte ut min gamla och är jätte glad att jag kom över denna. Vilken kraft och den är kopplad till en app där du kan följa din tandborstning och få tips och råd.

Det finns även en trycksensor som kommer varna dig om borstar för hårt samt en skrubbsensor som varnar dig om du skrubbar för mycket. Allt detta visas i en 3D-vy i munnen direkt på telefonen. du behöver endast en Bluetooth-koppling. Sen så har DiamonClean Smart en snygg design som gör det lilla extra i badrummet 🙂

Het Potatis

Guuud så mätt jag blir.

Jag har sagt det förut, det är inte ofta vi äter bakad potatis men fy farao vad magen sväller varje gång.  Men det är såå värt det!

Bakad potatis med het kycklingröra

2 st bakade potatisar
1/2 purjolök
2-3 dl färska räkor
Dill
Kaviar
Alfagroddar
1,5 dl Keso (jag har 0,1%)
Smör
Grillkrydda
Chilipulver
1 dl Lätt Creme Fraishe
1 st röd Paprika
3 msk chillisås

Jag kör potatisen i mikron ca 8-10 minuter och vänder dom efter halva tiden. De ska ju mer eller mindre bli klara. Sen lägger jag dem i ugnen i ca 10 min på 220 garder tills de får en knaprig yta.

När potatisen är färdig, kryssa dom och pressa. Klicka i lite smör, krydda med grillkrydda.
Blanda samman allt förutom Kaviar,dill och spara ca 1 dl räkor till toppen av potatisen 🙂


Och det blev lite bara lite plock innan maten och under matlagningen är ju ändå trots allt piglördag ?


Vad är det som händer?

Vart är vi på väg – en fråga som jag ställer mig ofta!  Vad har hänt med vår värld? Och våra barn, vilken värld dom har fötts till?! Jag blir så mörkrädd. 

I går på kvällen så tog jag Deeney på en kvällspromenad, egentligen brukar det vara M som gör det då jag inte gillar att gå med honom när det är så mörkt. Och lilla Deeney är ju dock ingen killerhund  trots om han tror det självMen igår så gjorde jag det för det är så himla skönt att sätta i lurarna och gå en promenad. Men jag ska inte sticka under stolen att man vänder sig om rätt ofta och kikar in i skogen för man tycker man ser något. Jag har aldrig tänkt så innan, jag har varit ganska så orädd av mig! Men vi lever i en värld idag där ett människoliv är inte värt något!

Man gör allt i sin makt att skydda sina barn, men vi kan ju inte låsa in dom eller skrämma skiten ur dom om hur vår värld är. Men vi kan berätta farorna och vad man ska tänka på och göra så gott vi kan för att skydda våra barn.

När jag var yngre och man festade eller var hos kompisar och det var sent för att gå eller cykla hem, så hämtade alltid mamma mig. Och fanns det ingen möjlighet till det så var det taxi. Och på den tiden hände det knappt något men hon var är rädd och beskyddande, och det tackar jag för ❤️

I natt så vaknade jag till av något jag ljud men kunde inte reflektera över vad det var så jag somnade om. Men i morse när man läser Helsingborg Dagblad, så visade det sig att det var en explosion utanför polishuset i natt. Tryckvågorna gjorde så att de flesta fönsterna på gatan förstördes. Tack gode gud att ingen kom till skada. Och det säg att det hördes ända bort till Landskrona, så det var en kraftig sådan. 

Sjukt obehaglig!!

Ängelholm och chokladfondue

Sovmorgon till 745 i morse! Vad hände?

Tjejerna vaknade dock vid 05 och fick välling och somnade om till kvart i åtta. Men helt amazing, hoppas verkligen att det vänder nu, hade ju varit riktigt skönt att få sova fulla nätter igen.

Igår så spenderade förmiddagen i Ängelholms hembygdspark och småtjejerna fick springa av sig duktigt. Man hade glömt bort alla lekplatser och så där, var ju rätt många år sedan jag var där med den andra två. En riktig skön dag och extra mysigt att S och lilleman ville även följa med. Det blev våfflor och glass till lunch 🙂 Och vi mös till det extra med chokladfondue på kvällen. A perfect day…

Härligt med dessa kontraster – har en dotter som är ganska självständig, och ja sonen oxå för den delen. Sen så kommer dom små som är helt beroende av oss. Men skönt faktiskt att ha foten i 4(3) olika åldrar.       

Jag har gått i träningskläder hela dagen och ska nog inte svida om heller, skönt med dagar att gå osminkad och inte bry sig fullt ut hur man ser ut. Som sagt har gått och småpulat i huset och beställde nyss tre tavlor till vardagsrum/matsal. Det saknades något på väggarna och jag tror nog dessa tre kommer hänga fint här hos oss. 

Letar som en tok efter en snygg rund spegel som ska hänga ovanför skoskåpet precis vid ytterdörren. De jag har hittat är antingen för små eller inte speciellt snygga. Har ni tips så hojta till här eller skicka ett mail 🙂

Sugen på Planka?

Mamma var här igår på middag och valde att stannade över – MYS!

Det bjöds på planka, inget avancerat men lika gott för det.I stället för vanlig potatismos så blev det blomkålsmos med sötpotatis, chilli,parmesan och lime. Mmmm 😉 Så här kommer receptet nedan.

Kycklingfile
Kött (vi hade pepparbiff)

1st Lime (saft,skal)
1 st Blomkålshuvud
1 st Sötpotatis
Parmesan
Chilli
Vitpeppar
Matlagningsgrädde
Tryffelolja
Färska Champinjoner
Tomat
Rödlök

Sätt ugnen på 220 grader.
Koka blomkålshuvudet och sötpotatisen tills den känns lagom mjuk, inte för mjuk. Vispa sedan ihop det och tillsätt matlagningsgrädde,parmesan,saft från en lime samt skalet och salta och peppra. Jag slängde i lite chilli för att få lite hetta. Låt svalna.
Stek kycklingen och köttet så det får en fin yta. Jag kryddade kycklingen med BBQ krydda.
Gröp ur champinjonerna släng i lite parmesan och häll över lite tryffelolja.
Värm gärna plankorna i 5-10 minuter innan du använder dom.
Sen är det bara att lägga upp på plankorna. Och in i ugnen tills mosen har fått en fin yta. Så enkelt var det 🙂

 

 

Scroll to top