Grått Helsingborg

Godmorgon eller godmiddg. Här vaknar man upp till ett grått Helsingborg. Men det är ju Fredag så helt okey 😉

Vägning idag, det visade inte det resultatet som jag ville (minus 0,1) så det är inget att hurra för. Förra veckan tappade jag 3,3 kilo på en vecka. Men jag ska inte klaga, jag har vänt om och har kontroll och jag vet att jag sköter mig och jag njuter på vägen. Det är bara att fortsätta på samma vis som jag gör, så kommer det att visa resultat. Hade detta varit för några år sedan, så hade det slagit mig på ett annat sätt, jätte stor besvikelse, ökat stressen, och man hade dragit in mer på matintaget.  Men idag så vet man att man blir påverkad av stress,sömn,mens,ägglossning och så mycket mer. Vem vill inte njuta av god mat och kunna gå ner samtidigt? Jo jag! Och det kan man verkligen på Viktväktarna.

Apropå mat – har ni listat ut vad ni ska äta ikväll? Jag frågade barnen och – TACOS utbrast dom. Så varför inte 🙂

Tänkte göra någon god efterrätt ikväll, får suga lite på karamellen vad man är sugen på.. Ha en riktigt skön Fredag. Kram kram

Apelsin och chilistekt brysselkål med kyckling & Smulad bärcake

Apelsin och chilistekt brysselkål med kyckling

4 personer (3sp p/p)

  • 250 g brysselkål
  • 2 morötter
  • 2 rödlökar
  • 1 röd peppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 apelsin
  • 4 msk olivolja
  • 5 st kycklingfilé (strimlad)
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 3 dl vatten
  • 5 msk japansk soja
Ansa och skär brysselkålen i klyftor. Skala morötterna och skär dem i sneda skivor. Skala och skär löken i klyftor.
Dela, kärna ur och hacka chilin. Skala och riv eller finhacka vitlöksklyftorna. Riv skalet och pressa ur saften.Stek kålen mjuk i 1/3 av olivoljan och lägg upp på en tallrik. Stek morötter och lök i hälften av olivoljan som är kvar och blanda dem med kålen. Bryn kyckling, chili och vitlök i resten av olivoljan i en stekpanna. Smula ner buljongtärningen och häll på vattnet, låt det koka ihop ca 5 minuter under omrörning. Blanda ner grönsakerna, apelsinsaft och -skal och soja i kycklingpannan. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
Servera med finstrimlad vitkål som du har stekt på låg värme i ca 3-4 minuter.
 

Smulad Bärcake

2 personer ( 4sp p/p)

  • 2 dl Frysta blandade bär
  • 4 msk Vanilj & hallon kvar 0,2%
  • 2 st Digestivekex olivsmak

Värm bären i kastrull tills de blir varma och mjuka. Lägg bären i botten av glaset. Klicka i kvargen och toppa med smulad digestivekex.

 

Het lax på avokado & salsabädd

2 personer (7sp p/p)

Lax

  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk paprikapulver
  • lite salt salt
  • lite svartpeppar
  • 2 port laxfilé
  • 1 tsk olja

Salsa

  • 1 avokador
  • 1/2 msk färskpressad citronsaft
  • 1 tsk olivolja
  • 3 msk majskorn
  • 1/2 kruka koriander

Tillbehör

  • 1/2 rödlök
  • Sallad (jag använde mig av romansallad)
  •  gräddfil (jag tog ungefär 1,5 msk)
  • Vitkål
Laxen: Blanda spiskummin, chilipulver, paprikapulver, salt och peppar på en tallrik. Vänd försiktigt runt fisken i kryddblandningen, se till att alla sidor blir täckta.  Stek sedan laxen tills den blir klar.
 
Vitkål: Strimla vitkålen fint, och stek på svag värme tills den blir klar (varm och en fin yta)
 
Salsa: Dela, kärna ur och gröp ur avokadoköttet. Skär det i små tärningar och blanda med citronsaft och olivolja i en skål. Låt majsen rinna av och tillsätt den. Hacka och vänd ner koriandern i salsan. Smaka av med salt och peppar.
 
Servera laxen med gräddfil,rödlök,sallad och vitkålen.

Energipåfyllning

Allvar – vilket underbart väder det har varit idag? Man blir så mycket piggare och kroppen fylls på med en skön energi. Älskade sol säg att du har kommit för att stanna?!

Jag kan längta till de långa ljusa dagarna och kunna gå ut och njuta i trädgården och tjejerna kan få härja fritt och få känna gräset mellan tårna, nu går vi ju mot ljusare tider, men ngt gräs mellan tårna får vi snällt vänta några månader till.

Sen någon månad tillbaka så har jag haft tre mardrömmar – ni vet när man vaknar och e så sjukt rädd, eller kallsvettig och vågar inte somna om? Så exakt har det varit, usch! Och inatt var en sådan natt, vaknade 0130 och väckte faktiskt M men har var ju helt borta och pratade sömnen om vilken jävla dörr han skulle ha på jobb då genast fyllde ju obehags känslan på ÄNNU MERA vågade inte somna om. Så det blev lite Instagram och Fb sen så gick ögonen i kors och jag somnade.

Efter några timmars sömn och barn som skickades till första skoldagen efter jullovet så var det lite pill här hemma och efter frukosten så packade jag ner tjejerna i vagnen och vi drog ut, blev en skön promenad på 4 km i solen. 

Gjorde en jätte god kvällsmiddag ikväll, recept kommer i morgon. Nu kallar min spikmatta i sängen och ska se om jag okar se någon film, men ett litet klick klick hann jag med 😉

Påslakanset i ekologisk bomullssatin
Överkast Roselynn

Pumpasoppa med chili och kokosmjölk

2 personer (4sp p /p)

  • ca 500 g butternutpumpa (jag köpte en på 800g)
  • 1/2 gul lök
  • 1 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 1 msk riven, färsk ingefära
  • 1 tsk curry
  • 1/2 msk olja
  • 3  dl grönsaksbuljong (vatten och tärning eller fond)
  • 200 ml kokosmjölk light
  • salt
  • svartpeppar
  • 1/2 lime el 1msk limesaft
  • 100 g sockerärter
  • 1/2 ask, färsk persilja (à 20 g)
  • pumpakärnor
Skala, kärna ur och skär pumpan i ca 3 cm stora tärningar. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och hacka chilin. Skala och riv ingefäran.
 Fräs pumpa, lök, vitlök, chili och curry i oljan i en kastrull. Tillsätt ingefära, buljong och kokosmjölk. Koka sakta ca 15 minuter eller tills pumpan är mjuk. Smaka av med salt, peppar och några droppar limesaft.
 
 
Ansa och strimla sockerärtor och hacka persiljan. Vänd ner sockerärtor och persilja i soppan och servera med pumpafrön.

Dags att söka…

Har ni vaknat upp från vintervilan?
I morgon är vi tillbaka till rutinerna igen, barnen börjar skolan, sängtiderna justeras och det blir ordning på torpet, visst är det det skönt med rutiner?!

Idag har vi bara slappat, eller rättar sagt jagat barnen, sopat jord då det var så jäkla kul att dra ner min elefantblomma, som mötte sin död hastigt, jäklar, den som var så fiiiiin. 

Efter en del funderingar så har vi beslutat att skjuta på vår Skottland-resa till hösten istället. Vi kände båda att det är lite väl kyligt i Februari och då jag börjar mitt nya jobb 1 Mars så rinner tiden ifrån oss. Dessutom känns hösten något bättre. Inte minst vädermässigt. Det ger ju oss dessutom lite längre tid att planera trippen så vi verkligen utnyttjar de tilltänkta dagarna till fullo. Spanien kommer vi dock inte rucka på så inom någon månad skall vi hittat ett passande hus i Cabo Roig och en annan plats med som vi ska bara lista ut var…

Helt utan resande, under våren, tänker jag dock inte vara utan det får bli en weekend i Stockholm eller Köpenhamn. Behöver verkligen lite egentid med M så har ni några bra tips – tveka inte att höra av er i kommentarsfältet.

Bjuder på lite bilder från helgen 🙂

Adele

Eden

 

En skön kväll

Njuter av tystnaden och egentiden i huset. Tjejerna sover och M är i ishallen med Liam och hans kompis. Jag har plockat av frukosten och krupit upp i fåtöljen och njuter av skidskytte i bakgrunden. Tog nyss ut Libabrödet från frysen, så sugen libapizza ikväll, men innan dess så blir det nog resterna från i förrgår-  asiatiska wrap😉 Idag är det vår ”äta vad vi vill dag”. Jag åt kesoplättar till frukost och jag har fortfarande kvar points från veckobonusen, trots middag och dryck igår. Men jag får se om det blir ngt extra gott, inte sugen på det just nu. Och man ska inte äta det bara för att, bättre att låta bli!

Igår så bjöd vi hem syrran och svågern. Martin stod för middagen och kockade ihop kycklingbiffar med rostade ungsgrönsaker. Fräscht och nyttigt med pointsen. Till efterrätt så svängde jag ihop en Hallon- och vaniljswirl (4sp)

Vi spelade Lip Twister och det var hysteriskt roligt och kommer absolut spelas många gånger till. Där finns inte en enda normal bild på oss den kvällen,haha.

Ha fin lördag på er.

 

Asiatiska salladswraps med kycklingfärs

4 personer ( 5 sp per portion)

  • 100 g Äggnudlar okokta
  • 1 tsk Rapsolja
  • 500g kycklingfärs
  • 1 st Citrongräs, 1 stjälk
  • 2 cm, färsk Ingefära
  • 4 st Limeblad, kaffir
  • 1 st Morot
  • 1 kruka(or) Mynta
  • 100 g Böngroddar
  • 3 msk Soja, japansk
  • 1 st Lime
  • 1 krm Svartpeppar
  • 2 huvud(en) Sallad, 12 gemsalladsblad eller hjärtsallad (Tänk på att hjärtsalladen är mindre, då kan du lägga till några få extra)
  • 4 st Salladslök
  • 1-2 tsk Sesam Oil Blue Dragon

Koka nudlar enligt anvisning på förpackningen. Skölj sedan av dem i kallt vatten i ett durkslag, låt rinna av och skär dem i mindre bitar. Ställ åt sidan.

Hetta upp en wokpanna med olja. Tillsätt färs när woken blivit riktigt varm och woka tills köttet fått färg och är genomstekt, rör hela tiden, då kycklingfärsen har lätt att brännas vid, häll i lite sesam oil och rör om.

Ta bort de sega ytterbladen på citrongräset, hacka sedan stjälken fint. Skala och riv ingefära och finstrimla limeblad (har du torkade limeblad så är det bara att smula till dom lite smått. Tillsätt citrongräs, ingefära och hälften av limebladen och woka vidare några minuter. Ta av pannan från plattan.

Skala och skär morot i små stavar och strimla mynta. Tillsätt böngroddar, morot, mynta, soja, limesaft och nudlar i woken och vänd runt så att allt blandas. Krydda med peppar.Tvätta och torka av salladsbladen. Skeda ner köttfärsröran, strö över de återstående limebladen och finstrimlad salladslök. Servera direkt.

Ett jättegott vin till är Hubert Beck – Nr 12105 ni hittar den här

 

Scroll to top