Vilken fantastisk julklapp

Nyss hemkommen efter en härlig kväll på stan och fylld med energi. I dag var det nämligen dags, för mig, att avnjuta en av mina julklappar. Något försenad kan man tycka men den var värd att vänta på…

Vi kom ner på stan, vid 18-snåret, och dök in på Inom Mat & Bar för en snabb middag och ett glas vin. Restaurangbesöket var ju inte kvällens huvudattraktion men är man barnfri så gäller det att passa på. Nä – julkappen som skulle plockas ut var en konsert med Tomas Andersson Wij på Helsingborgs Konserthus. Det var första gången som jag såg honom live men något som jag sett fram emot ända sedan jag upptäckte den 45-årige artisten för några år sedan.

Första gången jag kom i kontakt med TAW var när han gjorde en cover på Carolas ”Evighet” i samband med Melodifestivalen 2007. Även om jag inte fick höra den ikväll så blev det en salig blandning från hans allra första låt, via Så Mycket Bättre, till det senaste släppet ”Avsändare Okänd”. Och vilken härlig kväll det blev! TAW gjorde ingen besviken och stämningen, på Konserthuset, gick verkligen att ta på. Det var nog varken första, eller sista, gången som jag ser honom live igen.

….Somnade igår så inlägget kommer nu, haha.

Nä nu skall jag snart masa mig iväg till jobbet första officiella arbetsdagen), och sen väntar bio med några tjejkompisar. Det blir del tre av Fifty Shades Of Grey.

Skånsk högrevsburgare

Lovisa Samuelsson

Sibirisk Kyla

Godmorgon på er..

Jag vaknade upp till en sibirisk kyla, fy fasiken så kallt och det blåset så in i. Så denna PW jag hade tänkt mig efter mötet nu på fm hoppar jag nog brrr. Kan tänka mig att det är ännu värre ju längre upp vi  kommer. Solen har dock varit framme rätt ofta och det är ju alltid något. Jag har passat på att gå hem nu när jag har jobbat, kallt med tankat D-vitamin.

Tog måtten idag och mätte här och där och överallt och totalt 30 cm har jag minskat, byst och midja har jag minskat mest på. Jag har varit extra sockersugen denna helgen jobbigt när man vill trycka i sig 1 kilo av sitt favoritgodis. Men har ju mina jordnötsbitar med banan eller v.v chokladen som man har tagit på kvällen.

Denna veckan ska M ta och laga all mat och igår så gjorde han en jätte god kycklingrätt och den gick bara på 1 sp! Så mättande! Det betydde att jag hade 12sp över. Men så fick det vara, med tanke på helgen så drar vi i tyglarna lite. Och bara för att man har points över och man är mätt så ska du ju absolut inte trycka i ngt bara för att.

Jag jobbade igår som sagt och när jag kom hem så frågade M mig och jag ville se vad tjejerna hade haft för hyss för sig.. Låter bilden tala….

Spackel e ju såååååå kul! Doftpinnarna skulle tydligen oxå hoppa i burken.
Ingen vacker bild – men såå god!  – Jalfrezi med kyckling 1 sp med fetaost annars 0-points.

Filoknyten, rapsgris och lakritspannacotta – Den perfekta lördagsmenyn!

Hemmadag med massa pill i stället. I morse så packade vi in hela familjeni bilen. Barn, hund, vagn m.m Skulle starta bilen och jaha det gick inte alls. Den ville absolut inte starta. Verkar vara något strul med startnycklen så det får M mecka med i morgon när denna donna jobbar.

Igår så komponerade jag och M ihop en riktigt god middag som jag absolut kommer att göra igen! Knytena blev perfa. Och rapsgris?! Vilket kött!

Nu kommer recepten 🙂

Filoknyten med karamelliserad rödlök,parma och briliat savarin och färsk timjan.

3 personer (6 knyten) 2sp per knyte.

  • 1 st rödlök
  • Filodeg (fryst) – 7 g per knyte (2 rader som du först drar av sen delar den på mitten, så får du 2 knyten)
  • Färsk timjan
  • Brillat Savarin jag delade i bitar 10 g per knyte
  • Parma 3st delar på mitten ca 6g per knyte
  • 1 tsk olja att steka rödlöken i

Jag använde en muffinsform, spraya lite olja smått över de 6 formarna. Tog filodegen och klädde in varje de. In i ugnen på 200g bara några minuter så de får lite färg. Strimla löken stek så de blir mjuka i konsistensen. Fyll varje knyte med tillbehören, först rödlöken,parman,osten, peppra. In i ugnen 3,4 minuter (håll koll). Vid servering lägg en timjankvist ovan.

Grillad rapsgris med palsternackskaka,vaxbönor,tryffelchampinjoner och rödvinsås.

4-5 personer, 9sp per portion

  • Karré av raspgris
  • Färska champinjoner
  • Vaxbönor
  • Tryffelolja
  • Salt & Peppar
  • 4 dl Matlagninsgrädde 4%
  • Palsternacka 900g
  • 1 st rödlök
  • 1 st morot
  • 1 schalottenlök
  • 2 lagerblad
  • 4 dl rödvin
  • 1 tsk hickorysås
  • 2 msk balsamvinäger
  • 0,5 dl vatten
  • salt, peppar
  • 2 tsk smör
  • Harissa

Rödvinsåsen
Smält smör i en kastrull och ha ner hackad schalottenlök och morötter. Låt det mjukna och slå sedan på vinet. Låt allt puttra ihop till vinet har reducerats till ungefär hälften. Salta och peppra. Sila av allt, häll tillbaka såsen och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Rör i hickorysås, balsamico och smaka eventuellt av med mer kryddor. Späd eventuellt med vatten om det behövs.

Palsternackskaka
Skala och riv palsternackorna på de stora hålen på ett rivjärn. Vispa ihop grädde med  kryddor. Blanda grädde och palsternacka och lägg i en avlång form. Grädda i 255°C i 60-70 minuter. Lägg ett lager aluminiumfolie över om den börjar bli bränd på ytan. När den är klar skiva upp denna i lagom bitar vid servering.

HarissaKarré
Masera in harissa kryddan och låt den stå tills det är dags att grilla den. Tänk på att det är bara några minuter på varje sida då den blir klar rätt snabbt.

Tryffelchampinjoner
Skiva champinjonerna. Stek på svag värme. när de är klara så häll över några droppar av tryffelolja.

Lakritspannacota

4 personer 3sp eller 2 st stora 6 sp p/p

  • 2 st gelatinblad
  • 1 dl mellanmjölk
  • Lakritspulver
  • 4 dl kvarg naturell 0,2%
  • 1 tsk Hermesetas stevia flytande (om man vill ha det sötare)
  • Lakritsklubba
  • (Garnera) Lakritsgodis doppad i sötlakritspulver, finns vid lösvikt på godisavdelningen)

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp mjölken, hälls lakritspulvret. Lägg i gelatinbladen och rör så att de löser sig. Låt mjölken svalna till fingervarmt. Blanda det sedan med kvargen. Häll upp i glas och ställ in i kylen i minst 2 timmar för att stelna. Garnera med djungevrålsklubba (2 sp)

Kvällens dryck

Cava Blanc de Noirs 1+1=3 U Mes U Fan Tres Nr 7610

Fantatsisk god cava. Den tillverkas med samma metod som champagne, det vill säga den andra jäsningen sker i flaskan och precis som i Champagne tillsätts en viss mängd druvjuice innan buteljering med varierande sötma. Cava är ofta torr och de varmväxta, lokala druvorna ger en bredare, mera rostad smak än vad champagne brukar ha. Druvsorter som används är på den blå sidan Monastrell och Pinot Noir, och på den gröna Xarel.lo, Parellada, Macabeo och Chardonnay.

Governo Rosso Toscano , 2016 Nr 72526

Governo Rosso Toscano La Bestia är sangiovese den dominerande druvan tillsammans med torkade colorino-druvor. Vinet har en kraftig och koncentrerad smak med inslag av kryddor, choklad och solmogna mörka körsbär. Passar utmärkt till kraftigare kötträtter av lamm, nöt eller vilt, men även till en ost- och charktallrik.

Filoknyten, rapsgris och lakritspannacotta – Den perfekta lördagsmenyn!

Hemmadag med massa pill i stället. I morse så packade vi in hela familjeni bilen. Barn, hund, vagn m.m Skulle starta bilen och jaha det gick inte alls. Den ville absolut inte starta. Verkar vara något strul med startnycklen så det får M mecka med i morgon när denna donna jobbar.

Igår så komponerade jag och M ihop en riktigt god middag som jag absolut kommer att göra igen! Knytena blev perfa. Och rapsgris?! Vilket kött!

Nu kommer recepten 🙂

Filoknyten med karamelliserad rödlök,parma och briliat savarin och färsk timjan.

3 personer (6 knyten) 2sp per knyte.

  • 1 st rödlök
  • Filodeg (fryst) – 7 g per knyte (2 rader som du först drar av sen delar den på mitten, så får du 2 knyten)
  • Färsk timjan
  • Brillat Savarin jag delade i bitar 10 g per knyte
  • Parma 3st delar på mitten ca 6g per knyte
  • 1 tsk olja att steka rödlöken i

Jag använde en muffinsform, spraya lite olja smått över de 6 formarna. Tog filodegen och klädde in varje de. In i ugnen på 200g bara några minuter så de får lite färg. Strimla löken stek så de blir mjuka i konsistensen. Fyll varje knyte med tillbehören, först rödlöken,parman,osten, peppra. In i ugnen 3,4 minuter (håll koll). Vid servering lägg en timjankvist ovan.

Grillad rapsgris med palsternackskaka,vaxbönor,tryffelchampinjoner och rödvinsås.

4-5 personer, 9sp per portion

  • Karré av raspgris
  • Färska champinjoner
  • Vaxbönor
  • Tryffelolja
  • Salt & Peppar
  • 4 dl Matlagninsgrädde 4%
  • Palsternacka 900g
  • 1 st rödlök
  • 1 st morot
  • 1 schalottenlök
  • 2 lagerblad
  • 4 dl rödvin
  • 1 tsk hickorysås
  • 2 msk balsamvinäger
  • 0,5 dl vatten
  • salt, peppar
  • 2 tsk smör
  • Harissa

Rödvinsåsen
Smält smör i en kastrull och ha ner hackad schalottenlök och morötter. Låt det mjukna och slå sedan på vinet. Låt allt puttra ihop till vinet har reducerats till ungefär hälften. Salta och peppra. Sila av allt, häll tillbaka såsen och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Rör i hickorysås, balsamico och smaka eventuellt av med mer kryddor. Späd eventuellt med vatten om det behövs.

Palsternackskaka
Skala och riv palsternackorna på de stora hålen på ett rivjärn. Vispa ihop grädde med  kryddor. Blanda grädde och palsternacka och lägg i en avlång form. Grädda i 255°C i 60-70 minuter. Lägg ett lager aluminiumfolie över om den börjar bli bränd på ytan. När den är klar skiva upp denna i lagom bitar vid servering.

HarissaKarré
Masera in harissa kryddan och låt den stå tills det är dags att grilla den. Tänk på att det är bara några minuter på varje sida då den blir klar rätt snabbt.

Tryffelchampinjoner
Skiva champinjonerna. Stek på svag värme. när de är klara så häll över några droppar av tryffelolja.

Lakritspannacota

4 personer 3sp eller 2 st stora 6 sp p/p

  • 2 st gelatinblad
  • 1 dl mellanmjölk
  • Lakritspulver
  • 4 dl kvarg naturell 0,2%
  • 1 tsk Hermesetas stevia flytande (om man vill ha det sötare)
  • Lakritsklubba
  • (Garnera) Lakritsgodis doppad i sötlakritspulver, finns vid lösvikt på godisavdelningen)

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp mjölken, hälls lakritspulvret. Lägg i gelatinbladen och rör så att de löser sig. Låt mjölken svalna till fingervarmt. Blanda det sedan med kvargen. Häll upp i glas och ställ in i kylen i minst 2 timmar för att stelna. Garnera med djungevrålsklubba (2 sp)

Kvällens dryck

Cava Blanc de Noirs 1+1=3 U Mes U Fan Tres Nr 7610

Fantatsisk god cava. Den tillverkas med samma metod som champagne, det vill säga den andra jäsningen sker i flaskan och precis som i Champagne tillsätts en viss mängd druvjuice innan buteljering med varierande sötma. Cava är ofta torr och de varmväxta, lokala druvorna ger en bredare, mera rostad smak än vad champagne brukar ha. Druvsorter som används är på den blå sidan Monastrell och Pinot Noir, och på den gröna Xarel.lo, Parellada, Macabeo och Chardonnay.

Governo Rosso Toscano , 2016 Nr 72526

Governo Rosso Toscano La Bestia är sangiovese den dominerande druvan tillsammans med torkade colorino-druvor. Vinet har en kraftig och koncentrerad smak med inslag av kryddor, choklad och solmogna mörka körsbär. Passar utmärkt till kraftigare kötträtter av lamm, nöt eller vilt, men även till en ost- och charktallrik.

Jag lever…

I´m alive…även om det har varit lite av en skitvecka av många olika anledningar. I går visade vågen att jag tappat ytterligare 1 kg och nu har alltså över 8 kg lämnat denna kroppen. Tycker fortfarande inte att jag märker det, rent kroppsligt, men däremot märks det på hur jag känner mig fysiskt. Känner mig lättare mer energifylld. Dessutom ljuger ju inte måttbandet – eller mina kläder för den delen – och det får ju en ännu mer taggad!

Känns som att jag sitter mitt emellan storlekar och det märktes, inte minst i går, när jag fick prova kläder i nästan två timmar för att få något att sitta rätt. Rätt märklig, men ändå behaglig, känsla när byxorna börjar sitta lite lösare. Det innebär dock att plånboken måste fram igen då jag börjar inse att det blir en del kläder som får kasseras. För tanken är ju knappast att jag skall gå tillbaka igen…

I går kväll hade vi dock ett restaurangbesök inplanerat. Denna gången skulle även barnen med så det, kanske mindre smarta valet, föll på en Asiatisk buffetrestaurang. Det gjorde inte det bättre att det handlade om stans bästa (Khai & Mui) så efter en del frossande chockade jag kroppen rejält vilket innebar illamående och en mindre rolig vägning i morse. Jag visste ju iofsg vad som väntade och då vi själv valt att ha en ”gottekväll” i veckan så fick det bli igår. Med andra ord så är det ”back on track” idag. Det innebär dock inte att maten blir mindre god ikväll. Bara aningen nyttigare!

Blir att jag, och M, slår samman våra kokkonster ikväll och lagar en middag tillsammans. Faktiskt något av det bästa jag vet när vi lägger krut på maten båda två. Förutom att det brukar bli himla gott så har vi alltid himla roligt i köket. Måste bara lura bort honom från dagens fotbollsmatcher som brukar ha en något okoncentrerad inverkan på min make

Raspgris med rotfruktskaka och rödvinssås samt Lakritspannacotta med kaffepuder låter väl inte helt fel. Dessutom kör vi en förrätt på Karamelliserade rödlöksknyten med fransk ost. Receptet, samt pointsvärden,  kommer givetvis under morgondagen.

Vänta nu, höll ju på att glömma Mellon. Har ju berört årets insatser under tidigare lördagar så får väl göra så även denna omgången. Mariette har jag koll på och Rolandz är väl Robert Gustavssons dansbandsparodi. I övrigt har jag noll koll på artisterna så vi får väl se om där tänds någon ny stjärna på den svenska artisthimmeln efter kvällens deltävling. Har väl inga större förväntningar men får väl ge det en chans. Om inget annat så har jag ju en god middag, och ett gott Italienskt rödvin, att se fram emot…

Trevlig Lördag

Drog iväg en tripp till Leos Lekland
Lunch på Ikea

Mina älsklingar<3

Rostad sötpotatis på grönkålsbädd med valnötter, fetaost och harissakyckling

2 personer 12 sp p/p

  • Sötpotatis min vägde 620gr (9sp)
  • Fetaost 40g
  • Valnöter ca 15g
  • 2 tsk olja (olja till stekning,olja till kryddblandningen till kycklingen
  • 2 st kycklingfilé
  • Grönkål
  • Harisakrydda
  • 1 st röd paprika
  • 3 st salladslök

Sätt igång ugnen på 220 grader.

Borsta av potatisen och sätt den i mikron i ca 10-15 min (beroende på storlek så får du öka minuterna i mikron) tills den blir mjuk. Ta och strimla kålen,paprikan och salladslöken och stek upp allt tills den har fått en fin färg. Lägg kycklingen i en skål, ta en en skvätt olja och släng i lite harissa krydda rör om och låt stå i en liten stund. Dela sötpotatisen på hälften, ta en gaffel och ”nagga” lite i båda delarna. Lägg över kålen,paprikan och salladslöken, valnötter och fetaost.  Lägg potatisen i en form så den får en stadga. Lägg kycklingen en form och låt den stekas i ugnen tills den blir klar 20-10 minuter. Låt potatisen stå i ugnen de sista 15-10 minuterna med kycklingen.
När kycklingen är färdig så ös gärna över skyet över kycklingarna, så blir de extra saftiga.

(Innan jag la på grönsakerna på sötpotatisen så delade jag den och satte in i ugnen och lät den bkas i ugnen i ca 10 min. Men det väljer man själv)

Till det drack vi – husets röda. Cacadu Ridge

Uselt är bara förnamnet

Dra täcket över sig och bara vara… Denna dag går till historien under rubriken ”Usel”

Gamla troll som spökar och gör oreda på torpet. Oro i kroppen som hägrar. Började med att slå huvudet i trappan i morse när jag skulle vattna blomman, det svartna till och fick sådan smärta i nacke och huvudet. Hela dagen har denna huvudvärk bultat omkring. Tappar tjejernas lunch (den sista lagade) och det flyger spagetti och köttfärssås över hela köket och tallrikarna går i tusen delar. Det slutar liksom inte där. Vänder ryggen till och packar upp matvaror i köket, tittar snabbt över axeln där stå den lilla huliganen med en röd krita och har målat om mina väggar och golv. Sen fortsätter eländet…

Förbereder maten ikväll och ska ta ut kycklingen, bränner mina tummar och tappar formen på sidan i ugnen, fångar upp och bränner handen.

Nääää vilken jävla skit dag! Vissa saker försvinnner och vissa saker är kvar men det får vi samla styrka till och brottas med.

Hmmm nu ska denna slutkörda skånetös lägga mig under täcket. Kram på er.

Teriyaki lax med primörer

4 personer 2sp p/p

  • 4 st laxfiléer
  • msk ICA Asia Teriyakisauce
  • 4 st salladslök
  • 1 röd paprika
  • 2 st morötter
  • 2 st pak choi

Sätt ugnen på 150 grader
Del Pak choi i fyra dela (på mitten) Lägg dom på ett ugnspapper som är tillräckligt stort så du kan ”slå in” laxpaketen. Strimla morötterna och paprika och lägger över varde pak choi. Lägg sedan laxfilen. Strimla salladslöken och strö på laxen (spara lite och släng på när laxen när den är klar) häll sedan över teriyakisåsen. In i ugnen på 150 grader i ca 15-20 minuter. Vi hade inget till denna gången. Men nästa gång så blir det min mos med sötpotatis med apelsinsaft och ingefära 🙂

Färdigt 🙂
Scroll to top