Vilken Helg! Hur har ni haft det?

Vi har haft en bra helg, en del firanden och en hel del tårtor.  Jag ställde mig och bakade tre tårtor, tre riktig goda tårtor. Bonussonen har fyllt 16 år så det firade vi med M familj som kom ner i Lördags.

Igår Söndag så var det dags för kalas igen men det var för min storasyster som fyllde år. Hon bjöd på god mat som vanligt. Jag glömde tigga med receptet på hennes pajer för dom var sjukt goda, små tjejerna uppskattade dom lika mycket 🙂 Sen blev det tårta..igen. Snart växer det väl tårta ut ur öronen på mig (och jag är ingen tårta människa egentligen) så för mig var detta mycket. Nu blir det absolut ingen mer tårta för mig. Så jag hoppas barnen åt upp resterna av tårtan som min son tog med sig hem från syrran. (Han älskar tårta, haha)

Men innan systers kalas så gick vi, äldsta dotter och jag och såg Snövit The Musical. Som var riktigt bra! S hade fått två biljetter och fick ta med vem hon ville och hon valde mig, och det var jag glad för. För vi hade en riktig mysig dag ihop 

CHOKLAD OCH KOLATÅRTA
8 portioner

  • 200 g smör eller margarin
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kakao
  • smör (till formen)
  • ströbröd (till formen)

Kolakräm

  • 3 dl strösocker
  • 3 msk sirap
  • 150 g mörk choklad
  • 3 dl vispgrädde
  • 150 g smör eller margarin
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Kaka: Smält matfettet till kakan i en kastrull. Rör ner socker och ägg i kastrullen.
  3. Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Vänd ner detta i smeten.
  4. Häll i smord och bröad form, ca 24 cm i diameter (för 8 port). Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna.
  5. Kolakräm: Blanda alla ingredienser till kolakrämen utom matfettet i en hög kastrull (ej alltför vid nedtill). Koka långsamt tills den tjocknat ordentligt, det tar 30-40 minuter.
  6. Rör ner matfettet och låt svalna.
  7. Lägg tårtan på ett fat. Bre över kolakrämen i ett tjockt lager och låt stelna.
  8. Garnera med exotiska frukter, t ex physalis, passionsfrukt och färska fikon. Hallon passar också bra på kolakrämen.

PRINSESSTÅRTA
8 portioner

Tårtbotten

  • 4 ägg 
  • 2 dl socker 
  • 1 dl vetemjöl 
  • 1 dl potatismjöl 
  • 2 tsk bakpulver 

Fyllning

  • 3 dl marsankräm 
  • 4 dl vispgrädde 
  • 2 tsk vaniljsocker 
  • 1/2 dl hallonsylt 

Garnering

  • 1 färdigt marsipanlock 
  • ros och blad
  • 50 g mörk blockchoklad 
  • florsocker
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Tårtbotten: Smörj och bröa en rund form ca 24 cm i diameter (för 8 bitar)
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten. Häll den i formen.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan stå kvar i formen några minuter. Stjälp upp den på ett bakplåtspapper på galler. Låt kallna.
  5. Dela kakan i 3 bottnar.
  6. Fyllning: Gör marsankrämen enligt anvisning på paketet. Låt den kallna.
  7. Vispa grädden tjock, smaksätt med vaniljsocker. Blanda grädden med marsankrämen.
  8. Lägg en tårtbotten på ett fat. Bred på hallonsylt och ett lager kräm. Lägg på nästa botten och bred på kräm. Lägg på den sista botten och bred på resten av krämen, gärna så att den blir lite högre på mitten och runt kanterna.
  9. Garnering: Lägg på marsipanlocket.
  10. Garnera med rosor och blad.
  11. Smält chokladen i mikrovågsugn eller vattenbad. Häll den i en plastpåse och klipp av ett litet hörn. Spritsa ut chokladen på tårtan. Sikta över florsocker.

MARÄNGTÅRTA MED MJÖLKCHOKLADTRYFFEL
8 portioner

  • 2 färdiga marängbottnar
  • 150 g mjölkchoklad
  • 4 1/4 dl vispgrädde
  • 250 g frysta, tinade hallon eller färska hallon (250 g frysta mostsvarar 5 dl färska)

Garnering

  • 1/2 l jordgubbar
  • 2 dl färska hallon
  1. Mjölkchokladtryffel: Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp 1/4 av grädden och häll över chokladen, låt stå ca 5 minuter.
  2. Vispa eller mixa chokladtryffeln slät. Låt stå kallt i 3-4 timmar.
  3. Hallongrädde: Vispa resten av grädden lätt. Blanda försiktigt ner hallonen i grädden.
  4. Häll eller bre ut chokladtryffeln i ett jämnt lager på ena marängbottnen. Fördela 2/3 av hallongrädden på chokladtryffeln. Lägg på den andra marängbottnen och fördela resten av hallongrädden i ett jämnt lager ovanpå.
  5. Toppa tårtan med jordgubbar och hallon.