Godmorgon på er.
Igår vart jag så sugen på grillat och en smarrig potatisgratäng, men vi vet alla att potatisgratäng är ju inte så jätte “nyttigt” Men jag gjorde en som var lika god om inte godare.

Receptet är till 2 personer, 8sp p/p – bara att dubbla om det är till fler.

  • 4 st vitlökar
  • 1 st scharlottenlök
  • 4 st palsternacka
  • 2 st Pepparbiffar ca 300g
  • 1 tsk smör
  • 2 msk riven ost 12%
  • 1,5 dl Milda mat 4%
  • 1/2 tsk olja till formen
  • salt
  • peppar
  1. Skala och skiva palsternackan (jag använde en mandolin)  Koka upp vatten och salt koka palsternackorna ca 5 minuter. Låt dem rinna av. Lägg palsternackorna i en lätt smord, ugnssäker form (eller i 2 mindre formar).
  2. Skala löken och pressa ner vitlöken  i stekpannan, stek på svag värme så lök/vitlök får fin färg.
  3. Häll över grädden i skåla lägg i den stekta löken samt vitlöken. Rör om.
  4. Häll såsen över palsternackorna och strö över riven ost. Gratinera i  220º ugnsvärme i övre delen av ugnen tills ytan fått fin färg, ca 10-20 minuter.
  5. Stek biffarna tills dom är klara. Jag förstekte mina sen la jag dom på grillen så de fick en fin grillyta.

Som tillbehör hade jag picklad rödlök,sallad och såsen Creme fraiche lätt paprika/chilli

Gratängen går lätt att förbereda under dagen, bara att lägga folie över och ställ i kylen innan de ska in i ugnen.