Kroatien Del 1 – Ston

Herregud vad tiden går, det har varit fullt med födelsedagar och skolavslutningar samt en student. Men här kommer lite från vår resa till Kroatien.

Vi landade på Dubrovniks flygplats  och där väntade vår chaufför på oss som skulle köra oss till den lilla staden Ston som ligger på Pelješac-halvön i södra Kroatien, cirka 60 kilometer nordväst om Dubrovnik.

Innan sightseeingen med guiden Dalija så var det dags med lite mat i magen, första restaurangen på denna resa blev Bakus restaurant

Vi bad servitrisen plocka fram lite rätter som de var ”kända” för. Vi fick smaka bl.a  Svart Risotto med bläckfisk, sen deras otroligt goda ostron. Det var det godaste ostronen jag har ätit. Ston är  kända för deras platta ostron som har en unik smak och hög kvalité. Och området har det perfekta förhållandet  för odlingen av just ostron på grund av blandningen av söt och saltvatten.

Ston är även kända för sina antika saltfält som har funnits sen 500-talet f.Kr och är fortfarande i bruk.  Saltproduktionen här är en av de äldsta i världen och har spelat en betydande roll i regionens ekonomi genom århundradena. Jag köpte med hem lite salt, så det ska bli spännande och testa.

Vi tog även en liten promenad på den imponerade muren som klättrar över de omgivande kullarna som är en stor turistattraktion. Vilken fantastisk utsikt över hela  området. Muren är ca 5,5 kilometer lång vilket gör den den längsta muren i Europa och näst längsta i världen efter Kinesiska muren.

 

Ston är en fascinerande liten stad som kombinerar rik historia, vacker natur och kulinariska upplevelser, vilket gör det till ett attraktivt resmål för besökare. Så ett tips om ni besöker Kroatien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top