Kroatien del 2 – Orebić

Orebic är en liten charmig stad med sina 4000 invånare. Staden är  beläget på halvöni Peljesac i södra Kroatien. Staden var en gång ett viktigt sjöfartcentrum under 1800-talet och många som bodde var sjömän och kaptener.

Under tiden vi var där så besökte vi två vingårdar – Matusko Winery  och Boutoque Winery Mikulic och fick en bra rundvandring, mäktigt med historian bakom allt.
Mikulic har även ett museum som visar upp artefakter och utställningar relaterade till det lokala vin och olivoljeproduktionen.
Peljesac är väldigt kända för sina vingårdar särskilt rödvinet Plavac Malin. 

Farfarn till höger som heter Josip och till vänster barnbarnet som numera sköter vingården heter Antonio

 

Här åt vi nog mest fisk här under vår resa. Allt från Blå Fisk (sardinner,makrill, anjovis) Vit Fisk(havsborre,havsruda) Dom är som sagt kända för sin fiskekultur något de är väldigt stolta över.

Vi bodde två nätter på ett fint hotell vid vattnet som heter Aminess Bellevue Hotel hotellet ligger väldigt när det mesta  som restauranger m.m

Alltså havet – så rent och så skönt!

Efter lite vinprovning så åkte vi vidare till en strandkrog som heter Čiringito. Man sitter precis nere vid havet och har en fantastiskt utsikt. Maten var riktigt god även drinkarna, ett ställe jag kan rekommendera.

Senare på kvällen så hade vi en bokning på Stari Kapetan Den är känd för sin maritima inredning som påminner om en lyxig skeppssalong. Fokus på menyn är fisk och skaldjur samt lokala råvaror som grönsaker från ekologiska trädgårdar och hemalagad olivolja. Sen deras Peljeska viner – som Postup och Posip från familjens egna vingård (Mikulic Winery)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top