I morgon är det lillördag och man kanske är sugen på något extra gott. Då tycker jag att ni ska göra denna. Så fräsch och så god 🙂

Laxsashimi med ingefärsponzu
4 portioner (12 sp på hela, 3sp p/p)

  • ca 350 g färsk laxfilé (utan ben och skinn,) eller salmalax
  • 1 st avokado
  • 3 st salladslökar
  • 1/2 gurka
  • Picklad rödlök (färdiga)
  • 1 ask smörgåskrasse
  • ca 50 g laxrom eller forellrom
  • 2 msk vita sesamfrön

 

  • Ingefärsponzu
  • 1 dl japansk soja
  • saft från 1,5 lime
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 cm ingefära
  1. Skala och riv ingefäran fint och blanda med resterande ingredienser till ponzun.
  2. Rosta sesamfröna gyllenbruna i en torr stekpanna.
  3. Skär laxen i tunna, lagom stora bitar. Lägg upp på ett fat.
  4. Skär salladslöken i tunna ringar. Skala och ta bort kärnhuset från gurkan och skär i små tärningar. Dela avokadon och gröp ur, skär i bitar.
  5. Häll hälften av sojasåsen på laxen. Strö över salladslök, picklad lök, gurka och avokado. Toppa med rom, krasse och sesamfrön. Servera resten av ponzun vid sidan av.