• 1 butternutpumpa à 1 kg
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör/rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 5 dl vatten
  • 2 msk grönsaksfond
  • 2 dl lätt crème fraiche paprika&chili
  • 1½ msk citronsaft

Topping:

  • 400 g svarta bönor
  • 2 dl gräddfil
  • 1 lantbröd
  • pumpakärnor

Sätt ugnen på 225°. Halvera pumpan och skrapa ur pumpakärnorna. Skär bort skalet. Skär köttet i ca 2 cm stora bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över smör&rapsolja. Strö över hälften av saltet. Tillaga i mitten av ugnen ca 20 min tills pumpan är mjuk. Häll över allt i en stor kastrull. Tillsätt vatten, fond och crème fraiche. Koka upp och mixa slätt. Tillsätt resten av saltet och citronsaften. Späd ev soppan med vatten om den blir för tjock. Skölj bönorna och toppa soppan med dem och en klick gräddfil. Rosta pumpa kärnorna och lägg på. Servera med bröd