Karibisk papayasallad med chilli,lime och jordnötsdressing
5 personer  5sp p/p

  • 1 romansallad
  • 1 rödlök, liten
  • 1 papaya
  • 1 mango
  • 200 g böngroddar
  • 0,5 röd chili, t ex spansk peppar
  • 1 lime
  • 1 kruka koriander

Jordnötsdressing:

  • 3 msk jordnötssmör
  • 1 msk vatten
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk ingefära, finriven
  • 1 tsk honung
  • 1 krm salt

Jordnötsdressing: Värm vattnet. Häll det över jordnötssmöret och rör tills smöret lösts upp. Vispa i oljan. Skala och pressa i vitlöken. Rör i limesaft, ingefära och honung. Krydda med salt. 

Bryt salladen i bitar och lägg på ett stort fat. Skala och skiva löken tunt. Skala, kärna ur och skär mango och papaya i lagom stora bitar och lägg dem tillsammans med lök och böngroddar över salladen. Kärna ur och strimla chilin. Strö den över salladen och häll över limesaften. Toppa med koriander och servera med jordnötsdressing.  

Till detta drack vi en av våra favorit viner – 19 Crimes!

Bjuder på en efterrätt med 🙂

Karibisk ananas
4 personer 3 sp p/p (utan glassen)

  • 1 väl mogen ananas
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 msk smör
  • 1 msk mörk rom
  • 1 vaniljstång
  • 1 stjärnanis
  • 1/2 dl apelsinjuice
  • 1 msk riven kokos
  • vaniljglass (av god kvalitet)

Skär ananaserna i 2 “båtar” vardera. Skär bort roten i mitten. Skåra varje “båt” i skivor.

Smält sockret i en stekpanna tillsammans med smöret. Häll i apelsinjuicen. Om sockret stelnar är det bara att koka en stund tills sockret löst sig igen. Skåra vaniljstången och lägg i den och stjärnanisen. Låt småputtra i 5 minuter. Tillsätt rommen. Hit kan rätten förberedas.

Sätt ugnen på 250°. Lägg ananasbåtarna i ugnens långpanna. Häll över lagen. Strö över kokosflingorna. Ställ in i ugnen och baka i 10 minuter.

Lägg upp ananasen i dessertskålar, skeda över spadet och toppa med vaniljglass.