Bali & Getost och Oxfile!

Här om dagen så åkte jag tillbaka till Bali igen och köpte en större Budda figur samt så kom lag över en söt serveringsbricka i spegelglas. Det är fint att servera drinkar på eller bara ha som ”prydnad” och sätta fina ljus på.

Som ni kanske vet så gillar jag getost och det är bara så jäkla gott. Så i lördags fick det bli ugnsrostad getost med parmaskinka,timjan, pinjenötter. Till varmrätt blev det Oxfilé med ugnsgrönsaker, svamp & paprika-aioli.

Ugnsrostad getost med parmaskinka,timjan, pinjenötter.
2 personer

  • 2 skivor södervinge medelhavbröd
  • 2 skivor chèvre, ca 1,5-2 cm tjocka
  • 2 skivor parmaskinka, (gärna den ekologiska över disk)
  • Ruccola (2 nävar)
  • 1,5 msk pinjenötter (rostade)
  • 1-2 msk valnötsolja
  • färsk timjan, att dekorera med
  • 2 tsk Crema di Balsamico

Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Lägg bröden på en plåt och ringla valnötsolja över. Sätt in i ugnen i ca 5 min till det blir lite lätt rostat.

Öppna luckan till ugnen och lägg på en skiva chèvre på varje brödbit. Låt gratineras i ugnen i ca 10 min till osten börjar smälta och få en gyllene yta.

Ta ut brödet med den gratinerade osten och lägg upp på serveringstallrikar. Lägg på en näve ruccola på varje, lägg upp parmaskinkan snyggt, toppa med pinjenötter och ringla till sist över balsamico på och kring kreationen. Ansluta med att strö över lite flingsalt & toppa med en kvist färsk timjan. Färdigt att servera!

Oxfilé med ugnsgrönsaker, svamp & paprika-aioli
2 personer

  • 2 skivor oxfilé
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm grovmalen svartpeppar
  • 50 g kantareller
  • smör till stekning
  • Chimichurra

Paprika-aioli

  • 1 dl majonnäs lätt hellmans
  • 2 tsk paprikapulver
  • 3 msk hackad inlagd paprika
  • 2 pressade vitlöksklyftor
Ugnsgrönsaker
  • 200g palsternacka
  • 4 morötter
  • 2 rödbetor
  • 1 gul paprika
  • 2 tsk olja

Sätt på ugnen på 225g.

1. Paprika-aioli: Blanda ingredienserna.

2. Ugnsgrönsaker: Skala och dela potatis, rotfrukter och paprika. Lägg dem på ett ugnssäkert fat i olika grupper och droppa över olja. Salta och peppra efter smak. Sätt in i ugnen ca 35 min.

4. Stek kantarellerna i smör i stekpanna. Torka filéskivorna torra och stek dem på hög värme i 2 min i smör per sida. Sätt  Salta och peppra. Blanda lite av ugnsgrönsakerna med chimichurran, spara resten av chimchurran och servera som tillbehör.

5. Lägg upp ugnsgrönsakerna i botten på tallrikar. Lägg köttet och kantarellerna ovanpå. Toppa med aiolin.

Vinet Cigarra Gran Passo passade utmärkt till maten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top