Kvällens middag gick inte för hackor. Vaknade upp i lördagsmorse och var så sugen på fisksoppa, och den jag brukar göra så har jag även torsk i men tycker det är godare utan. Och vinet till det gifte sig totalt.

Laxtartar 4 portioner

  • 8 cm gurka
  • 1 msk citronsaft pressad
  • 0,5 tsk vitvinsvinäger
  • 0,5 tsk strösocker
  • 1 nypa salt
  • 400 g lax
  • 0,5 dl gräslök fint skuren
  • 0,5 dl rödlök finhackad
  • 4 skiva formbröd
  • smör att steka i
  • soja några droppar

Skär gurkan på längden i fyra bitar. Skrapa bort kärnorna med en sked. Skär resten i små tärningar, blanda med citronsaft, vinäger,  strösocker  och salt och låt stå en stund.  Skär laxen i små, små tärningar.

Rosta brödskivorna och ta ut rundlar med hjälp av ett dricksglas, cirka 7 centimeter i diameter.
Ta fram ett halvdecilitermått och fyll det med lax för att forma en fin ”puck”. Stjälp försiktigt upp laxen på brödet. Låt gurkan rinna av och toppa biffen med gurka, blandad med gräslök och rödlök. Droppa över lite soja på varje tartar. Till det så drack vi en öl som heter Cirrus som är en ljus lager.

Krämig fisksoppa 4 portioner

  • 400g lax
  • 2st morötter
  • 150g skalade räkor
  • 2 st palsternackor
  • 1/2 smör
  • 1 msk citronjuice
  • 7  1/2dl vatten
  • 2 st fiskbuljonstärningar
  • 2dl 15% grädde
  • Hackad dill
  • salt & peppar
  • 2 tsk finrivet citronskal
  • 1 pkt saffran
  • 2 st salladslökar
  • Creme fraiche

Skär fisken i bitar. Skala och finhacka morot, palsternacka, salladslök och lök. Fräs grönsakerna i en kastrull med smör. Tillsätt citronjuice och vatten. Smula ner buljongen  och låt koka upp 5 minuter. Rör ner grädden och saffran  och lägg ner fisken. Låt koka på svag värme i 3 minuter. Tillsätt de skalade räkorna och hackad dill, salta och peppra. Toppa med finriven citronskal och creme fraiche.