Har ni ätit er mätta på några semlor?

Igår så var det Fettisdagen, jag brukar sällan äta semla på just fettisdagen, men tänkte att nu fick jag passa på att göra det när jag ändå hade mamma på besök. Så jag satte igång att baka bullar och när maken kom hem var det uppdukat med “semla fika”. För mig räcker det gott och väl med en, jag är inte jätte förtjust i bakelse, tårtor m.m Men alla blev nöjda och mätta 😉

Ingredienser(15 små)

  •  50 g Margarin 80%   
  •  3 dl Lättmjölk 0,5%   
  •  1 pkt Jäst   
  •   1 1/4 dl Kvarg naturell lätt 1%   
  •  1 krm Salt   
  •  1 tsk Kardemumma   
  •  3/4 dl Sirap   
  •  9 dl Vetemjöl   
  •  1 st Äggula   
  •  150 g Mandelmassa   
  •  3 dl Mellangrädde 27% ovispad   

Smält margarin, tillsätt 2 ½ dl mjölk och värm till 37°. Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Rör om så att jästen löser sig. Blanda ner kvarg, salt, kardemumma, sirap och det mesta av mjölet. Låt jäsa ca 30 minuter. Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut till runda bullar. Lägg på bakpappersklädd plåt, låt jäsa 30 minuter. Vispa äggula, och 3 msk mjölk och pensla bullarna. Grädda i ugn 225° 6-8 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk. Skär av ett “lock” på bullarna, gröp ur lite inkråm och blanda med mandelmassan. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädde och klicka på. Lägg på locket och pudra över lite florsocker. Tips! Istället för mandelmassa, blanda kakao, socker och rivet apelsinskal i grädden.

Räknar du points med Viktväktarna så är det 8sp

Nu har vi lämnat februari bakom oss och välkomnar mars. Det betyder att vi går närmare till vår och sommar, ljuvligt!

Bokade första stoppet idag på vår Spanien resa. Vi pratade om Belfort förut men det blev Mulhouse.
8 timmar ca från Rödby/Puttgarden. Så det blir lagom. Och så kör vi på natten så barnen sover ändå i bilen. Det får bli fler stopp denna gång, om vi inte hade haft de små så hade det bara blivit 1 stopp med övernattning. Guuuud vad jag längtar efter denna semester!