Det har ju blivit en del “köpemat” genom åren och just det asiatiska köket tillhör hela familjens favorit. I går fick jag ett ryck och köpte ingredienser till vietnamesiska vårullar för att göra ett eget försök att skapa denna fantastiska rätt.

Vietnamesiska vårrullar fyllda med räkor, mynta, koriander, glasnudlar matchas såklart med olika dippsåser. Vad sägs om att doppa dem i en småhet jordnötssås, en honungs och sesamsås eller en chili och ingefärssås? Så rena smaker som blir sådan explosion ihop. Dessutom var det riktigt lätt även om det verkar så avancerat. M blev så såld att han enbart tjatar om vietnamesiska vårrullar sedan igår. Det roliga är att man kan testa att fylla dem med olika saker och här är det verkligen bara fantasin som sätter gränser.

Vietnamesiska vårrullar

  • 1 paket rispapper
  • 10 salladsblad
  • 1 stor morot, julienned eller skuren i smala strimlor
  • 1½ dl rödkål i tunna strimlor
  • 50 g glasnudlar, kokta enligt instruktion på paketet
  • ½ kruka koriander
  • ½ kruka mynta
  • skalade räkor
  • grillad salladskyckling

Jordnötssås

  • 4 msk jordnötssmör (inte crunchy)
  • 4 tsk sweet chili sauce
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 tsk japansk soja
  • 2 msk Hoisinsås
  • 1 nypa chiliflingor
  • hett vatten

Rör ihop allt utom det heta vattnet. Tillsätt sedan lite vatten i taget tills du får den konsistensen du vill ha på dippsåsen.

Den tredje såsen var en köpesås – stark chillisås som var väldigt god till den med.

 

Honungssås

  • 8 msk honung
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 tsk risvinäger
  • 4 msk japansk soja
  • Färsk ingefära, en tumnagelstor bit fint riven
  • 1 tsk sesamfrön, rostade
  • Rör ihop allt utan  ingefära och sesamfrön. Toppa med den rivna ingefäran och rostade sesamfröna.

Följ anvisningen på rispappret hur du ska blöta ner dom.

Efter du blött ner det så lägger du på innehållet och viker enligt bild.
Jag stekte upp lite lövbiff som jag hade lagt i en marinad av lite asiatiska smaker.