Thailändska Blomkålssoppa med sting
4 personer 9sp p/p. 6sp p/p utan jordnötter.

  • 1 st blomkålshuvud(en)
  • 300 gram morötter
  • 2 st vitlöksklyfor
  • 2 msk ingefära, riven
  • 2 st salladslökar
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 6 dl vatten
  • 2 msk grönsaksfond
  • 1 burk lätt kokosmjölk
  • 2 tsk currypasta currypasta
  • 2 tsk honung
  • 1 st lime

Topping

  • 4 msk salladslökar strimlad
  • 0,5 kruka  färsk koriander
  • 1 st chilipeppar, strimlad
  • 1 dl jordnötter
  • 1 msk olivolja

Skölj blomkålen och dela i mindre buketter. Lägg 4 buketter åt sidan till toppingen. Skala och skär morötter, vitlök och ingefära i mindre bitar. Skölj och skiva salladslöken. Hetta upp en kastrull med olja och lägg ner alla grönsaker och låt steka någon minut. Strö på lite salt och peppar. Tillsätt vatten och buljong. Häll i kokosmjölk och tillsätt curry pasta, honung och pressad limesaft. Låt koka i ca 10 minuter.

Topping
Stek blomkålsbuketterna i lite olja. Strimla salladslöken och finhacka koriandern. Skölj och strimla chilipeppar.

Soppa
Mixa soppan slät med en stavmixer eller i en matberedare. Späd ev med mer vatten och smaka av soppan med salt och peppar. Häll upp i skålar och toppa med blomkål, jordnötter, salladslök, koriander och chili.